SD + LO = Nej – eller “Min åsikt om saken”

Jag har funderat lite under dagen på det här med att vara aktiv i ett LO-förbund och samtidigt vara aktiv i Sverigedemokraterna.

Transport är, vad jag vet, det enda fackförbundet som insett detta självklara: Som aktiv Sverigedemokrat står du inte för samma värderingar som inom LO-förbunden. Ett bra exempel på det är förstås en hel del av de beslut som togs på kongressen förra våren. Ja, jag tänker på besluten rörande hur LO ska arbeta för papperslösas rättigheter:

LO-kongressen beslutade att de papperslösas arbete bör bli avkriminaliserat. LO vill också hitta former för att kunna biträda de papperslösa.

Det är för närvarande problematiskt för facket att kunna hjälpa papperslösa. Det går inte att erbjuda ett traditionellt medlemskap eftersom detta kan innebära en risk för både uppsägning och att man måste lämna landet. Facket kan inte heller acceptera illegalt arbete och att man arbetar för lägre än avtalsenlig lön och utan sociala förmåner.

LO har redan idag kontakter med De papperslösas förening. Det finns möjligheter att utveckla detta till ett samarbete med syfte att förbättra situationen för papperslösa. Att stödja arbetstagare oavsett status och fackligt medlemskap är viktigt.

 

Kan man, som Sverigedemokrat, verkligen försvara de besluten? Kan man, ärligt, säga sig stå för de beslut som LO-kongressen har fattat? Jag har väldigt svårt att se hur det skulle gå till. Tillhör man ett politiskt parti som aktivt jobbar för att försämra för papperslösa… då ska man verkligen tänka över sina engagemang en gång till.

I grunden handlar det dock om att SD gillar att göra skillnad på folk och folk. Som vi skrev på IRM igår har de lagt ett antal motioner i riksdagen, motioner som visar det här tänket oerhört tydligt.

Jag tycker inte det är förenligt med LO:s värderingar. Tycker du?

4 thoughts on “SD + LO = Nej – eller “Min åsikt om saken”

 1. “Kan man, som Sverigedemokrat, verkligen försvara de besluten? Kan man, ärligt, säga sig stå för de beslut som LO-kongressen har fattat? Jag har väldigt svårt att se hur det skulle gå till. Tillhör man ett politiskt parti som aktivt jobbar för att försämra för papperslösa… då ska man verkligen tänka över sina engagemang en gång till.”

  Alla inom LO skall tänka lika. En åsikt skall gälla. Det LO publicerar skall _alla medlemmar acceptera, annars skall de omedelbart uteslutas eller helst självmant avsluta sitt fackliga medlemskap.

  Att arbeta kritiskt emot förslag som man inte tycker om inom en förening eller fackligt förbund måste väl ändå vara tillåten?
  Detta är mycket obehaglig riktning.

  Givvakt (rättning i ledet)!

  Vänligen,
  Andreas Larsson

  • Fast jag tror inte jag skulle bli särskilt välkomnad i SD om jag drev på att de ska vara för fri sjukvård till papperslösa heller. Tror du?

   • ” Att stödja arbetstagare oavsett status och fackligt medlemskap är viktigt…..”

    Nu är väl knappast LO ett politiskt parti… eller ja.. Det där kan man väl iofs tvista om. 🙂

    Jag trodde LO var ett fackförbund som skall stödja sina medlemmar mot utnyttjade, dåliga arbetsvillkor och arbetsmiljöfrågor(grov förenkling misstänker jag) oavsett vart dom står politiskt. C, M, MP, V, SD, S, KD. Alla dessa partier består utav individer. Varför skulle inte fackförbunden vilja omfatta alla arbetande individer?

    “Fast jag tror inte jag skulle bli särskilt välkomnad i SD om jag drev på att de ska vara för fri sjukvård till papperslösa heller.”
    Det är nog klart att det är en fråga som ligger SD ganska varmt om hjärta.
    Dock skulle jag nog inte tro att du skulle bli vägrad medlemskap om du för övrigt finner deras politiska program som en bra grund att stå på.

    Det vore faktiskt konstigt om man höll med sitt parti till 100% i alla frågor. Vi är alla individer och ingen massa.

    Vänligen,
    Andreas Larsson

Comments are closed.