Var går gränsen mellan störd och förstörd? – eller “En duktig liten tjockis”

“Unna sig”. Vilket jävla skituttryck egentligen, va? Varför ska man behöva ursäkta sig för att man vill äta något? Eller göra något? Köpa något..? Men just i samband med mat, hatar jag det där uttrycket. Innerligt.

“Unna sig”. Ja, vaddå? Lite extra ångest för att tröttheten och framtiden helt plötsligt är för stor, för störande, för jobbig. Så man sitter där igen, med handen i ostkrokspåsen. Nej, jag tröstäter inte. Det händer sällan att jag gör det nuförtiden. Jag äter ostkrokar för att jag vill och för att jag måste ha något som muntrar upp mig. PMS samtidigt som det bara är två dagar kvar på min praktik, två dagar kvar på den bästa arbetsplats jag varit på. Sjukt taskig tajming.

Så ja, jag “unnar mig”. Twittrar om att jag ska äta ostkrokar och tänker “Nu kommer någon döma mig”. För som tjockis ska man inte äta sånt. Nej, som tjockis ska man ju hela tiden be om ursäkt för sin blotta existens. “Förlåt för att jag tar upp så mycket plats”. Som tjockis ska man banne mig SKÄMMAS om man äter både godis och ostkrokar under en och samma dag. Och jag åt ju salta pinnar häromdagen! Åh, herregud. Jag skäms.

Jag skäms för allt jag “unnar mig”. Tränar extra hårt imorgon, och dagen efter det, och dagen efter det. Bestraffar mig själv. Fastän jag, egentligen, fattar hur dum jag är. Jag vet liksom inte hur många gånger jag både tänkt, känt och sagt att jag är faktiskt nöjd med min kropp! Att visst, det vore kul att gå ner de där kilona jag gått upp sen jag flyttade till Stockholm, men jag har verkligen ingen ambition att bli smal. Så varför skäms jag? Varför mår jag dåligt?

Och jag inser att det inte är så konstigt, inte konstigt alls. För var jag än vänder mig ser jag bara smala människor: i reklamen, i TV-serien, i filmen. Det är som om överviktiga inte fanns? Eller jodå, vi finns. Man driver med oss, eller fokuserar enbart på att tjock = fel. Tjock = något måste åtgärdas. Ingen kan älska en tjockis, det har vi väl lärt oss av TV-program som “Biggest Looser” va?

Och jag blir så jävla arg på det. Varför ska någon annan bry sig om min kropp? Varför är det så tillåtet att döma andras kroppar, som folk dömer min? Jag nämnde på Twitter för några veckor sedan att jag varit med om att folk tittat på min mat, rynkat på näsan och frågat “Ska DU verkligen ÄTA det där?”. Som tjockis ska man äta sallad. Späka sig själv. Gå på diet efter diet.

Ostkrokar passar inte in i dieter.

Tjockisar passar inte in i den tillrättalagda skitbilden som finns av världen. Det gör mig så jäva ledsen, för jag vet att gränsen för att räknas som tjock flyttas hela tiden. Jag vet att så otroligt många människor i min närhet har ångest över sin vikt, sina kroppar. Varför ska det måsta vara så? Har vi inte nog med skit annars att ha ångest över?

Nåja. Ikväll “unnar jag mig” ostkrokar. Imorgon går jag till gymmet och kör ett dubbelpass. Som en duktig liten tjockis. En tjockis som gör det samhället säger åt henne att göra: Be om ursäkt för din existens, be om ursäkt för vad du gör, fucking BE en jävla ursäkt.

Och jag önskar att jag inte gjorde det.

7 thoughts on “Var går gränsen mellan störd och förstörd? – eller “En duktig liten tjockis”

 1. Du har fel. Folk skiter i allmänhet i andras kroppar. Vi lever i ett fritt land. Alla äter vad de vill och i de mängder de finner lämpliga. Sluta gnäll. Är du för tjock för din egen smak? Dra ner på kalorierna och rör på dig. Annars, käka på.

  Bloggposten stinker omotiverad bitterhet.

 2. Du har så jävla rätt!!! Detta eviga skuldbeläggande av ätandet. Att man ständigt ska skämmas över vad man lägger i matkorgen, veta att man egentligen inte behöver känna så, men ändå inte stå emot det där kompensatoriska tänket.
  Du, käka dina ostkrokar och radera verbet “unna sig” ur ditt vokabulär. Smaklig spis! *skålar med en näve vickningschips*

  http://www.chip72.com/2012/09/ata-bor-man.html

  • Det är så galet, just det där att man kan tänka “Men gud vad håller jag på med, varför tänker jag så här?” men samtidigt går det inte att förhindra. Galet, galet, galet!

 3. Åååååh, jag blir så arg och ledsen när jag läser det här! Sätter en hundring på att du mår bättre än många “smala” människor!

  Jag önskar att samhället kunde släppa den där jävla smalhetsnormen och fokusera på hälsa utifrån andra perspektiv än vikt!!

  • Ja, jag håller med dig. Är liksom övertygad om att jag, som tränar fem dagar i veckan, är i bättre form än min smala kompis som lever på kakor och godis. Men det är ju utsidan vi döms efter. Sjukt nog.

 4. hehe gissa om folk kollar på mig med stora ögon när jag vänder på det och klagar på att jag äter för liten mängd, för lite fett osv osv?
  Sen brukar jag , efter STORA middagar, när tjejer (tyyvärr ALLTID tjejer) säger “jag kommer inte kunna äta förrän TIDIGAST vid lunch i morgon påpeka att jag inte förstår hur de frivilligt kan strunta i att äta…..

  • Urk, avskyr det där att trycka på att “ujuj nu har jag ätit mycket så nu ska jag kompensera genom svält…” vilket jag själv gör ibland också, och vill typ slå mig själv i bakhuvudet varje gång!

Comments are closed.