Män i kvinnokläder – eller “Mansberöm från manshataren? Jorå!”

Det här tycker jag är så himla fint, i all sin bedrövlighet:

Facebooksidan KurdMenForEquality startade för fem dagar sedan. Redan har kampanjen fått över 7 500 likes, och bilderna på män iklädda traditionella kvinnokläder strömmar in. […] Det hela startade den 15 april, då en man dömdes för familjevåld i den iranska staden Maravin. Istället för att betala böter eller få fängelsestraff tvingades mannen klä sig i traditionella, kurdiska kvinnokläder och gå längs stadens gator.

Jag blir så lycklig av det här. När män säger ifrån och sätter stopp, påpekar att kvinnor är lika mycket värda som män. Säger väl rätt mycket att jag faktiskt blir överraskad när sånt händer? Kan inte låta bli att undra om samma sak skulle hända om straffet infördes i Sverige.

Straffet i sig är så himla konstigt dock. Visst, jag förstår hela den där grejen med “förnedring” och att man ska skämmas, men seriöst… nog måste de väl ana att förr eller senare kommer folk protestera? Eller är kvinnosynen hos de som bestämmer verkligen så rutten?

Så många frågor, så få svar. Fortsätter grubbla, men under tiden besöker jag facebooksidan och ler stort. Inte för att det är män klädda i kvinnokläder, utan för att det är en så fantastiskt fin tanke och för att jag blir rörd. Heja männen!