Amning är inte farligt! – eller “Våra tuttar är inte era tuttar”

Har ni hängt med i “amningsskandalen”? Om inte, så är det ett gäng kvinnor som gjort en parodi på “Gangnamn Style”, men budskapet är att amning är okej och bra. Och att man får amma var man vill. Videon i sig är inte så… eh… jättebra. Men jag gillar budskapet.

Det är det dock inte alla som gör, för kvinnorna i videon har fått så otroligt mycket hat riktade mot sig! Folk har skrivit att de önskar att kvinnorna dör, att det är äckligt etc etc. Jack Werner har skrivit en jättebra text om det hela här, som belyser en aspekt av det hela. Jag tycker verkligen ni ska ta er tid att läsa vad han skriver!

Jag tänkte dock ta upp en annan aspekt, nämligen att amning tydligen är så otroligt provocerande. Särskilt då för män, som det tycks. Fast det är klart, även kvinnor verkar tycka att amning är något äckligt och något som stör. Varför? Är inte amning en av de naturligaste saker som finns? “Det är naturligt att fisa också, det betyder inte att jag gör det bland folk!” – Nä, visst. Å andra sidan är det förbannat svårt att blunda med näsan, medan det är väldigt enkelt att vända bort blicken från den ammande mamman.

Dessutom har jag aldrig varit med om att en kvinna ställt sig upp mitt i ett rum, hivat fram tutten och skrikit “KOLLA JAG AMMAR!”.

Hos män verkar det vara en annan grej som stör. Nämligen att de kanske får se bröst – men brösten är inte till för dem. Och plötsligt är det fel med bröst. För uppenbarligen är det så att tuttar bara är positivt om de är till för männen.

Precis som Jack skriver i sin text om videon så är det många män som kommenterat med “ööh, nu blev jag impotent” typ. Jag kan inte känna något medlidande. Videon är inte till för er! Den är DEFINITIVT inte till för att ni ska runka till den. Tror ni hittar gott om sånt material på nätet annars, faktiskt. Vad är det med er, att ni anser att allt kvinnor gör ska vara sexuellt? Varför ska kvinnor vara till för er skull? Varför kan våra tuttar inte få vara bara våra, för en gångs skull..?

Jag är så less på den här synen att kvinnors kroppar i första hand är till för att tillfredsställa män, oavsett vad vi gör med dem. Herregud, att bli provocerad av amning..? Nä, helst skulle ni väl vilja att kvinnor som fått barn ska hålla sig hemma. Ingen amning, inga skrikande barn. Jag tycker att det är en ganska äcklig och egoistisk inställning faktiskt.

Hitta nåt vettigt att provoceras av istället! Några förslag är:
* Folk som bygger varuberg på mataffärn.
* Människor som tvärstannar direkt efter en rulltrappa.
* Vädret.