En mycket osund fotbollskultur

Jag är den första att erkänna att sport är något som jag egentligen inte förstår mig på. Särskilt inte fotboll. Jag kan ärligt talat inte förstå nöjet i att se en match där ingen gör mål, eller där bara ett mål görs. Men tycker man det är kul, så fine! Det jag dock verkligen inte kan förstå, är en stor del av kulturen kring fotboll.

Fotboll tycks vara ett utlopp för främst män att få uttrycka sig ungefär hur som helst. Det finns inga gränser. Gårdagen visade om något prov på detta, då Tyskland vann över Brasilien. Helt plötsligt var det helt okej att skämta om våldtäkt? Våldtäkt användes flitigt som en liknelse. Alltså på riktigt: man jämförde en fotbollsmatch med en våldtäkt. Jag kan inte riktigt, helt, smälta det.

fotboll

rape

Jag får ofta (väldigt ofta) höra att jag inte förstår fotboll. Att det handlar om så mycket mer än själva sporten: kamratskap, laganda, att tro på något. Men var i allt det, kommer den här unkna machokulturen in? På vilket sätt är det “kamratskap” att vråla att man hatar det andra laget? På vilket sätt är det kärleksfullt och fint när ens stöd för ett lag, innebär att man inte har några som helst gränser för vad man säger om motståndarlaget?

De senaste veckorna har jag granskat fotbollskultur utifrån. Visst, de allra flesta har hållt det på en rimlig nivå. De har analyserat, hejat och blivit besvikna ibland. Men så finns det ändå rätt många, oftast män, som skriver att dåliga spelare är som kvinnor. De skriver att motståndarlaget är “jävla bögar”. Jag har sett rasistiska påhopp. Jag har sett folk önska livet ur spelare i ett lag de inte hejar på. Jag har sett folk håna spelare som skadat sig. Och så det här med att jämföra en fotbollsmatch med våldtäkt vilket är problematiskt på flera sätt.

Dels antyder det att våldtäkt är ett straff man kanske förtjänar. Är man dålig, då ska man våldtas. Dels förringar det vad en våldtäkt EGENTLIGEN är. Att förlora i en fotbollsmatch är inte samma sak som att någon förgriper sig på dig. HUR kan man inte förstå det?

Jag är lite upprörd nu. Och jag kommer säkert reta upp en hel del med det här inlägget. Sport är heligt och klagar man på sport (särskilt fotboll) så blir folk (särskilt män) väldigt arga. Men kanske är det dags att ta en ordentlig titt på hur frisk kulturen kring fotboll är.