Våldtäkt är inte underhållning

OBS SPOILERS och TRIGGERWARNING VÅLDTÄKT

Okej, så nu har jag sett senaste avsnittet av Game of Thrones. Det är en av mina favoritserier och jag har undvikit att läsa böckerna för att inte förstöra serien. Knasigt, jag vet, men så är det. Böckerna är ju liksom alltid bättre än filmatisering/serieversion så jag vill inte sabba för mig själv.

Men senaste avsnittet lämnade mig med en stor äcklig klump i magen. I en av scenerna får vi nämligen se en mycket obehaglig våldtäkt. Den var grotesk på många olika nivåer och jag var tvungen att pausa och dra ett par djupa andetag innan jag orkade fortsätta titta. Det värsta av allt var kanske den totala bristen av problematisering av det som skedde.

Nu har jag som sagt inte läst böckerna, kanske är det lika illa i dem. Kanske är den här händelsen väldigt viktig för handlingen i böckerna, kanske problematiseras det över den där. Men det spelar egentligen ingen roll, för jag kan inte på något sätt se vilken funktion den här scenen hade i serien. Kanske följs det upp i nästa avsnitt men då är det redan alldeles för sent. Då har vi redan sett en grov våldtäkt som skedde helt utan mening, om man ens kan anse att en våldtäkt NÅNSIN tillför något.

Jag kan ärligt talat inte förstå varför den scenen var med. Den tillförde ingenting, mer än obehag för den som tittade. Grejen är att det här inte ens är något ovanligt. Våldtäkter brukar ofta läggas till som nån liten extra “krydda” i serier och filmer. Ett exempel på det är våldtäkten i serien “Downton Abbey” som också, med rätta, bemöttes med mycket kritik. Seriens skapare kommenterade det så här:

Show creator Julian Fellowes defended the storyline at the time, telling the BBC:
The whole point of the way we do things on Downton is we don’t do them gratuitously. We are interested in exploring the resultant emotions and the effect these things have on people.

If we’d wanted a sensational rape we could have stayed down in the kitchen with the camera during the whole thing and wrung it out.

Hurra, grattis! Ni gjorde det inte riktigt lika vidrigt och hemskt som det skulle kunna ha varit. Bravo. Ta en kaka.

Det är skrämmande att det fortfarande, 2014!, ses som något lite spännande med våldtäkt. Något man kan slänga in i en serie för att antingen röra upp reaktioner eller helt enkelt för att “krydda” till det lite. Våldtäkt är inte underhållning. Våldtäkt är inte kul. Våldtäkt är ingenting man slänger in för att liva upp en serie. Våldtäkt är något högst reellt som alla kvinnor har någon typ av relation till.

Det är dags att även filmskapare och serieproducenter börjar fatta det. Jag är säker på att jag inte är ensam om att känna obehag inför senaste avsnittet av GoT. Jag är säker på att det var fler än jag som var tvungen att stänga av. Jag är också säker på att det finns de som reagerade ännu kraftigare än så. Och jag är tyvärr ganska säker på att det finns de som såg scenen som ren inspiration.

Hur ska vi kunna få fler att förstå att sexuellt våld, våldtäkt, sexuella övergrepp är på allvar när det finns så många som reducerar det till underhållning? Vi kan inte enbart hoppas på att det är ett problem som förminskas om fler kvinnor producerar underhållning. Det är dags att manliga film- och serieskapare tar lite ansvar. Faktiskt är det pinsamt och upprörande att de inte gjort det för länge, länge sedan.