VM och lite rasism – eller “Religion trumfar inte kärlek”

För den som missat det pågår friidrotts-VM just nu och igår vann Sverige en guldmedalj. Eller ja, rättare sagt så vann Abeba Aregawi en guldmedalj på 1500 meter. Jättekul förstås och för den som faktiskt bryr sig om sport och är lite sådär mysigt nationalistisk så är det säkerligen en sak att fira. Personligen bryr jag mig inte så stort, men visst känns det lite gött att en svensk tar medalj. Det måste jag faktiskt erkänna.

Men det är inte alla som tycker att det var kul. Jag blev faktiskt riktigt bedrövad igår när jag såg hur många som ifrågasatte Aregawais medalj, påstod att den inte alls var svensk. Varför? Jo, för att hon har en mörkare hudfärg, ett efternamn som inte slutar på -son, för att hon inte pratar så bra svenska än. Kommentarerna flödade, såväl på Facebook som på Twitter:

gnällts importeras känts annorlunda närblevsvensktw svenskatw svenskt

Det är 2013. Kan vi inte sluta försöka definiera nån slags luddig “svenskhet”? Kan vi inte sluta göra upp konstiga regler för vem som är “svensk”? Fast nej, vi har inte kommit så långt än. Vi har lång, lång, lång väg att gå. Och det gör mig otroligt ledsen.

Samtidigt kan jag själv inte glädjas så himla mycket med Aregawi efter att ha läst hennes uttalande om homosexuella:

“Som jag förstår det tillåter inte min tro att män är med män och kvinnor är med kvinnor. Men jag vet egentligen inte så mycket om det”

 

Jag önskar så att Aregawi läste det här och tog till sig detta: tro kan inte trumfa mänskliga rättigheter. Rättigheten till att få älska den man vill, måste trumfa religion. Jag kan aldrig ställa upp på att låta religion vinna över kärlek och tolerans på det sättet. Och det spelar självfallet ingen roll vilken gud man tror på. Det spelar ärligt talat ingen roll om det ens ÄR religion inblandat: att tycka att homosexualitet är fult, fel, syndigt, äckligt, skrämmande, sjukligt, ja you name it – det är bara så fel. Så, så väldigt fel.

Kärlek är ingen synd. Det spelar ingen roll om det är en kvinna och en man, en kvinna och en kvinna, en man och en man eller om det handlar om poly-relationer t.ex. Kärlek är vackert och värt att sätta framför allt annat.

Utan kärlek är vi ingenting. Och jag hoppas att Aregawi en dag förstår att det inte finns något syndigt eller fel i en kärleksrelation mellan två människor av lika kön.

1 thought on “VM och lite rasism – eller “Religion trumfar inte kärlek”

  1. Fniss, jag tror jag gillar den här bloggen. Ska nog fortsätta läsa med tanke på humorpotentialen.

Comments are closed.