Får man skämta om allt? – eller “DU ÄR TJOCK HAHA SKOJABARA!”

Ok, så jag tänker ta för givet att de flesta hört talas om eller läst Jonas Gardells tweet om muslimska kvinnor, där han jämför dem med “ambulerande enmanstält”. Tweeten har, med all rätta enligt mig, väckt stor kritik. För de flesta är det en självklarhet att inte sparka neråt, att inte ge sig på grupper som redan har det svårt. För de flesta är det också en självklarhet att inte späda på fördomar.

Jag skulle tillexempel inte få för mig att skämta om funktionshindrade, eller transsexuella, eller romer. Skulle jag skriva eller säga något som uppfattas som stötande så förväntar jag mig att någon berättar det för mig så jag kan ändra mitt beteende. Visst, när någon säger ifrån så är det lätt att man blir lite stött. Sårad stolthet kanske. Men man måste kunna komma över det och istället lära sig något av det.

Men det som gör mig mest bedrövad är trots allt inte Gardells klantiga och osmakliga skämt. Nej, det är reaktionerna på reaktionerna. Många har kritiserat hans tweet och jag tycker det är ganska sunt att göra det. Men nu börjar folk bli griniga. Jag har hört och läst både “Det var ju ett skämt!” och “Ska folk börja bestämma vad man får och inte får skämta om nu?!”. Så jag vill liksom reda ut lite saker här, och visst att det är mina åsikter men jag tror att ganska många tycker som jag här.

Angående “Det var ju ett skämt!” så är det den sämsta undanflykten som kanske någonsin existerat. Världen funkar inte så, människor funkar inte så. Om någon drar ett tjockisskämt så kommer jag vara lika sårad, förbannad, ledsen och upprörd även om hen följer upp med “Jag skojade ju bara!”. Tänk er in i det själva, om någon går på er allra ömmaste punkt: hur skulle ni må? Skulle ni må bättre av “SKOJABARA!” som ursäkt? Nä. Nä jag tror faktiskt inte det.

Och sen det här med “Ska folk börja bestämma vad man får och inte får skämta om nu?!” så nä, det ska vi inte. Ingen kan säga vad nån annan FÅR skämta om. Däremot kan man säga vad man BÖR skämta om och det är väl helt vanlig jäkla hyfs att göra det? Jag kan inte ta för givet att folk vet allt. Jag kan inte ta för givet att folk förstår allt. Är det min uppgift att berätta för folk om saker, få dem att förstå att saker? Ja. Det är väl allas uppgift att göra det..?

Samhället utvecklas av kunskap och förståelse. Samhället utvecklas också av tolerans och acceptans. Så kan vi inte bara sluta sparka neråt, sluta acceptera sexistiska och rasistiska skämt, sluta bortförklara fördomar med “Det var bara skoj!”? Jag tror att världen blir lite bättre av det. Och en bättre värld vill väl alla ha?

12 thoughts on “Får man skämta om allt? – eller “DU ÄR TJOCK HAHA SKOJABARA!”

 1. Du har väl en poäng i att även skämt kan såra. Men jag tycker det här har fått lite stora proportioner. Dessutom tycker jag det är skillnad på skämt som ger sig på en enskild person (“tjocka du, haha”) och skämt som handlar om något mer abstrakt än så – en religion, ett klädesplagg. Jag tyckte inte om hans skämt, men jag förstår hur han tänker. Han har ju byggt upp en hel del av sin karriär på att skämta om religion.

 2. “Tänk er in i det själva, om någon går på er allra ömmaste punkt: hur skulle ni må?”

  Här brister ditt resonemang. För en tjock person är övervikten förmodligen en öm punkt, men för en muslimsk kvinna är burkan/niqaben inte alls nån öm punkt. Man kan på goda grunder anta att det inte är någonting hon skäms över eller skulle vilja ändra på. Att skämta om någons ömma punkt är elakt, men det Gardell skämtade om var ingen “öm punkt”. Åtminstone inte för någon annan än de som skällde ut honom på Twitter, och vi kan nog vara ganska säkra på att ingen av dessa var en muslimsk kvinna i burka.

 3. Att svepa in sig i tyg och att fasta är saker man (i den bästa av världar) gör frivilligt för att man gillar det. Att skämta generellt om det kan du inte jämföra med att säga “du är tjock ha ha ha” till någon. Just frågan om burkor etc. känns dessutom extra viktig att lyfta upp eftersom det i grunden handlar om att förtrycka och kontrollera kvinnor, anser jag. Jag tycker att det är bra att Jonas skämtar om det.

 4. Sen när blev Islam muslimernas “ömma punkt”? Islam är muslimernas starka punkt. Det är inget lyte eller handikapp. Det kanske är du som behöver se över din syn på muslimer.

 5. Jag tycker man måste få skämta om allt. Om det hade varit en muslim som sagt skämtet hade det inte varit några problem, liksom att ingen hoppar på Özz för att han skämtar om kurder.
  Ska vi börja ta åt oss av alla skämt och förbjuda det?? Då ligger Magnus Betnér jävligt risigt till.
  Som med feminism, även de starkaste feminister blir tysta när det handlar om kvinnoförtrycket inom Islam. Görs det i Guds namn är det inte fel? Nä man måste få skämta om allt då det är bästa sättet att ta upp en fråga, avdramatisera det om inte annat. Hör ingen blondin som står och gråter och känner sig kränkt över ett blondin skämt!

 6. Tycker det är ironisk när du säger att man inte ska sparka neråt samtidigt som IRM har börjat hacka på låginkomstintagare och lågutbildade. Slutet på denna artikeln är ju annars ett bra exempel på när man försöker förlöjliga SD genom att antyda att de är rednecks. Uppenbarligen är det okej att sparka neråt på oss från landsbygden men inte på kvinnor i burqa? Visserligen inte du som skrivit just den artikeln men klassföraktande artiklar är ju något som ständigt börjat dyka upp på IRM av någon anledning.

  http://interasistmen.se/dumheter/sd-till-attack-mot-swedbank-efter-lyckat-integrationsprojekt-dags-att-byta-bank/

  För övrigt tycker jag däremot tycker jag man kan skämta om allt. Skämta om mig som arbetslös bonde är helt okej men kommer bara inte med några dåliga bortförklaringar till varför det skulle vara okej att skämta om min situation men inte okej om andras.

 7. Det är en vesäntlig skillnad på “höhö, jag skoja ba'” och en person där 99% av tweetsen är skämt. I Gardells Twitter får man utgå från att kontexten ger försvar för att det är ett skämt. Ta inte ut innehållet som ambulerande enmanstält ur sin kontext. För då är det klar att det ser värre ut än vad det är

 8. Jag håller med om att Gardells tweet var onödig, men jag tycker det är en förlegad syn att man bara får “sparka uppåt” i humorsammanhang. Det blir en grannlaga uppgift att reda ut vad som är uppåt och vad som är neråt.
  Den som resonerar i termer av att man inte ska slå neråt säjer också att det finns en hierarki. Den som säjer att man automatiskt slår neråt när man retas med muslimska kvinnor säger också att muslimska kvinnor står på botten.
  Det är en helt annan sak att rasistiska, sexistiska eller allmänt generaliserande stereotyper är ganska dåliga val av skämtmaterial.

 9. Nu gör du dock en missvisande likställning, dels så skämtade Gardell inte om muslimska kvinnor generellt utan en liten andel som bär niqab. Muslimska kvinnor överlag klär sig inte i niqab, jag antar att du är fullt medveten om detta och antingen A) vill göra en billig poäng eller B) omedvetet vill göra en billig poäng.
  Det andra är att jämföra ett religiöst val mot fysiska attribut. Jämförelsen håller inte, livsstilsproblematik kring fetma är inte samma sak som att följa religiösa dogmer.
  Du är inte tjock därför att (i de flesta fall hoppas jag) enligt teologiska felgrundade föreställningar om hur människan fungerar så reagerar du med att öka din kroppsvikt till hälsofarliga nivåer för att det skulle vara det moraliskt rätta.

  Analogin håller inte, de är inte relevanta för varandra. En analogi som hade fungerat är att jämföra niqab bärande människor med någon som äter bara pizza därför att det vore omoraliskt att göra något annat och om man inte gör det så kommer Pizzadahut att grädda en i tio minuter en kvart.

  Vi har nästan slängt av oss det kristna oket genom aktivt motstånd och förlöjligande av förlegade världsföreställningar. Islam är inte unikt på något sätt från andra religioner. Att förlöjliga uppfattningen om att jorden är skapad på sex dagar, att det är moraliskt överlägset att bära niqab, att trogna män har skägg, att det är okej att ens moraliska kompass främsta förespråkare låg med nioåringar är inte bara helt okej, det är en rättighet.

  Det här har ingenting med ‘inte rasist men..’ utan snarare ‘Jag är inte religiös men…’ Blanda inte äpplen och päron.

 10. Anny, varför skulle man inte få skämts om/med funktionshindrade, transsexuella eller romer? Tror du inte att dessa människor har humor? Du verkar ha fördomar om dem.

 11. “Tänk om någon går på din allra ömmaste punkt” skrev du… Så deras ömmaste punkt är att dom klär sig på det viset dom gör? Så du menar alltså att jag, som har rötter i Norge ska gå berserk varje gång jag hör en norge-vitts? Att tycka att det är kränkande att folk i Sverige har en humoristisk bild av att norrmän är korkade? Asså denna “allt-i-hela-världen-är-rasism-o-kränkning” s hysterin som pågår nu är tta mig fan så nära en sjukdom det bara kan bli. Varför kan folk inte bara ha en gnutta förnuft???

Comments are closed.