Facebook what r u doin – eller “Facebook, stahp”

Det är inte bara jag som brukar springa på rasistiska, kvinnohatiska eller på andra sätt vidriga Facebookgrupper. Faktiskt ser jag det varje dag, hur de delas med uppmaningar om att gå in och anmäla. Men hjälper det då? Hjälper det verkligen att anmäla en grupp till Facebook?

Nja, är nog mitt svar. Nog för att vi sett till att några sidor och grupper faktiskt stängts ner, men de måste vara riktigt grova. För Facebook har inte samma syn på vad som är rätt och riktigt som kanske jag har. De ser till exempel inga problem med en grupp som har namnet “Kontroversiell humor – Alla tjejer är horor”. Gruppen har fått mycket uppmärksamhet under dagen, bland annat har Nyheter24 skrivit om den. Gruppen hette från början “Alla tjejer är horor” men just det där lilla tillägget i början gjorde att den inte togs bort.

Facebook, vad håller ni på med?

Visst är det bra och förbannat viktigt med yttrandefrihet. Men yttrandefrihet behöver inte betyda samma sak som “rätten att uttrycka sig kränkande”. När ska vi lära oss, att det vi läser på internet också påverkar oss? När ska vi lära oss att det inte funkar att bara blunda, vifta undan sånt här med “humor” och sedan bli förvånade när någon far illa? Jag är så innerligt less på den här attityden om internet, att det skulle råda någon annans slags spelregler där. Att det ska vara okej att skämta om att kvinnor är horor eller borde hålla sig i köket. Att det är okej med lite homofobi. Att det är okej att skratta åt rasistiska bilder.

Internet är inte en parallell värld där saker sker i något slags vakuum. Det som händer på nätet är högst verkligt och påverkar. Sexistiska bilder, kvinnohatiska budskap – bidrar till att sexism och kvinnohat fortfarande är ett problem 2013. På samma sätt bidrar homofobi, rasism, etc till att fenomenen kan fortsätta frodas även i resten av samhället.

Nej, jag menar inte att utan internet skulle allt i världen vara frid och fröjd. Problemet är självfallet djupare än så. Jag önskar bara att fler kunde tänka efter innan de började sprida sån där skit på nätet. Tänk efter innan ni trycker på “gilla”: Är det här något ni verkligen kan stå för? Hur hade er mamma/pappa/syskon/barn reagerat om hen hade vetat att du gillat det här?

Det är allt jag begär. Lite eftertanke. För jag vill inte tro att så många är sexister, rasister eller allmänna as. Jag vill hellre tro då, att de bara glömt bort att tänka för en stund.

7 thoughts on “Facebook what r u doin – eller “Facebook, stahp”

 1. Tänk om du haft samma engagemang även mot grupper som “Män finns inte – män är svin”, “Vi som vill sparka Jimmie Åkesson mellan benen”, “Jimmie Åkesson förtjänar öde värre än döden” samt “Att döda sverigedemokrater”.

  Ps. Du ser inte vad jag skrivit till dig. Du måste ta bort blockeringen snart. Jubelåret är här!

  • Varför ska jag göra allt? Varför ska jag ha en åsikt om ALLA frågor? Varför får inte JAG välja vad jag ska bry mig om? Vad ger dig ens rätten att ha en åsikt om vad jag lägger ner mitt engagemang på?

   Och nej, jag tänker inte ta bort din blockering på Twitter. Sorry, men så är det.

   • Objektivitet och nyans saknas i dagens debatter. De flesta drivkrafter har en relevant orsak, men om drivet bara går åt ett håll skapas motsättningar och ökat avstånd från varandra än tvärtom. Det är vad jag tror i alla fall…

    Det jag upplever med feminismen är att fokus endast ligger på det som är negativt mot kvinnan, vilket självfallet är mest relevant i dagens samhälle, men samtidigt inget motstånd mot liknande saker som sker mot män. Gruppen “män finns inte – män är svin” är ett typexempel på när den här typen av grupper är skämt för vissa och allvar för andra.

    Om jag ska ta avstånd från nätkommentarerna på avpixat förutsätter jag att meningsmotståndare tar avstånd från motsvarande kommentarer i deras forum – vilket inte sker. Om män ska ta avstånd för vad såna här killar sysslar med så borde även kvinnor ta avstånd från “vita kränkta svin”-grupper.

    Ingen kan avgöra vad du ska engagera dig i, men lägger du fokus enbart på vissa saker i samma typ av debatt blir risken för ökat motstånd och ignorans bland de du kritiserar. Så tror jag i vart fall…

    • Att stort fokus ligger på att kvinnan ska få det bättre beror helt enkelt på att det är kvinnan som har det sämre än mannen just nu. Det innebär dock inte att feminismen blundar för problem som finns för männen. Det är t.ex samma strukturer vi kämpar mot, som tvingar in män i snäva könsroller.

     Du menar alltså att du inte tänker ta avstånd från mordhot och liknande på Avpixlat eftersom det finns grupper som vänder sig mot män? Moget.

     Jag personligen skulle aldrig ställa mig bakom sidor som heter typ “vita kränkta svin”, vet inte ens om det finns en sån? Är det fenomenet “vita kränkta män” du tänker på så får du nog försöka tänka ett varv till. Jag anser att humor är ett fantastiskt sätt att lyfta problem på och det är exakt vad VKM har gjort. Men återigen, ser man inte strukturer i samhället så är det nog svårt att förstå skillnaden på en sådan grupp och en grupp som typ “alla kvinnor är horor”.

     Sedan så försöker du återigen berätta för mig var jag ska lägga mitt fokus. Varför? Och på vilket sätt skulle jag bli mer accepterad om jag bytte fokus (såvida jag inte helt släppte frågorna rasism och sexism). Jag kommer alltid bli kritiserad. Jag kommer alltid möta motstånd. Det får det vara värt, för det är frågor jag känner att jag måste lyfta och uppmärksamma.

   • Och det är självfallet upp till dig om du vill ha mig blockad men förstår inte varför du då inkluderar mig i dina tweets. Det är aningen störande. Hade varit värdefullt i vissa lägen med en öppen diskussion.

 2. Kanske är så att jag blandar ihop vad vissa feminister menar är andra respektive tredje vågen feminism? Det du pratar mycket om är könsroller, inte sant?

  Könsroller går att diskutera i all oändlighet. Där har vi nog inte samma grundsyn på fenomenet. Det jag tänker mer på är olika typer av diskriminering på arbetsmarknaden och övrigt i samhället där jag aldrig hört feminister prata om ojämn fördelning där kvinnor är överrepresenterade utan enbart där mannen är överrepresenterad. (Ex. diskussioner om mest jämställda parti) Detta tror jag skapar artiklar som ex. i Metro strax efter valet 2010 som menade att det mest jämställda partiet var (MP) med (ca) 70% kvinnor, samtidigt som det riktiga svaret snarare borde varit (S) med 49 respektive 51 procent fördelning. Ett onyanserat engagemang tror jag skapar den typen av skev bild som i mångt och mycket kan leda till missvisande bild av samhället en minskad trovärdighet i kritiken som lyfts fram.

  Istället för misstolkning bör du försöka förstå vad jag skriver. Mordhot på avpixlat har jag inte sett eftersom jag sällan läser på den siten. Mordhoten där torde väl vara ungefär lika allvarliga som mordhoten på anti-SD sidor som jag skrev om på min blogg? Att bara rikta sin kritik mot ena parten med krav på avståndstagande mot dessa inlägg blir fel, om du frågar mig i vart fall…

  Var ser du att jag försöker berätta för dig vad du ska engagera dig i? Jag påpekade min syn eftersom jag hoppas att debatten i allmänhet borde bli mer nyanserad. Jag ser ett enkelspårigt engagemang från alla grupper av politiskt engagerade något som jag, precis som jag skrev, tror leder till ökat avstånd från varandra än tvärtom.

  Jag syftar inte på VKM utan på sidorna jag nämnde.

  Ang. twitter så har du vid flera tillfälle inkluderat mig i dina svar. Har försökt påpeka detta tidigare men du har troligen inte sett det. Möjligt att du gjort det av misstag, vad vet jag. Det jag hoppas på är en öppen debatt i diskussioner på twitter. Vad du skriver om här är bara en liten del.

Comments are closed.