Kevin Bäckström, Texas Longhorn, försvarande män – eller “Ge upp er sexism!”

Ok, så vi har redan avhandlat ett av de värsta försvaren för sexism, nämligen “Det är humor”. Jag har dock lagt märke till, de senaste dagarna iallafall, att det finns ett försvar som används nästan lika mycket. Och som dessutom är exakt lika värdelöst. “Vad?” undrar ni förstås, och jag kommer såklart avslöja det. Om en stund.

Först vill jag bara ge er lite kontext. Jag vet inte om ni har läst om Kevin Bäckström, snowboardåkaren som nu blivit utslängd ur landslaget på grund av sin kassa kvinnosyn. Helt rätt enligt mig, eftersom han haft chanser att ändra sig. Tänka över sitt beteende. Göra om, göra rätt. Men det har han således inte gjort. Och tja, hade han varit vilken 20-åring som helst kanske reaktionerna inte hade blivit så stora. Men det kanske är dags att inse att om man är en känd profil inom ett område så blir man också en förebild för andra personer. Visar man då upp ett sådant beteende som Bäckström har gjort, då är det självklart att det “smittar av sig”. Det är nästan det som gör mig mest brydd, att han är så oförmögen att se sitt eget ansvar.

Nåväl. Nu är det inte alla som tycker att det är så bra att han blivit utslängd ur landslaget. Många (män) har trätt fram till hans försvar, bland annat på Twitter. En av hans försvarare uttryckte sig så här:

kevinbäckströmförsvarOch det är nu jag ska avslöja vad jag menade i början. Den ursäkt, det försvar, för sexism och kass kvinnosyn som jag anser vara ungefär lika värdelös och fjantig som “det är skämt”, är “det är kultur”. Killen ovan tycker att det var fel att kasta ut Bäckström eftersom det “ingår att vara lite motströms” och att man “gör sin egen grej“. Att den där egna grejen är att uttrycka sig förnedrande och förminskande mot kvinnor, det tas tydligen ingen hänsyn till. Och visst, jag skulle kanske (motvilligt) kunna acceptera ett sådant resonemang om det vore så att alla levde i små bubblor där man inte påverkade omvärlden på något sätt.

Men, newsflash: Så funkar inte världen. Som jag skrev här ovan är det många som ser Bäckström som en förebild och om han fortsätter sprida dessa bilder av kvinnor som inget annat än kroppar och sexleksaker till för män, då kommer också hans tankesätt att föröka sig och sprida sig. Sorry, men det är så det funkar! Bäckström har tydligt visat att han inte tycker att han borde ta något ansvar för sitt beteende och hans supportrar verkar vara av exakt samma uppfattning.

För att vara riktigt tydlig tänker jag återkoppla till Texas Long Horn och deras syn på sexism. Efter att jag bloggat om det la jag upp inlägget på Facebook och fick omedelbart respons. Från män. Som försvarade restaurangens sexism.

texas

Återigen detta “jamen det är ju deras grej“. Jaha? På vilket sätt skulle det kunna vara ett argument för att rättfärdiga sexism?! Ska vi kanske införa det synsättet även på andra områden där människor blir diskriminerade? Tänk er en skylt som gör narr av homosexuella som försvaras med: “Homofobi? Hela ***s attityd är ju att driva med bl a homosexualitet. Jag lovar att det finns en hyffsat skitstor kundkrets som ser det här som underhållande”. Eller varför inte en skylt med blackface-karikatyrer:  “Rasism? Hela ***s attityd är ju att driva med bl a rasism. Jag lovar att det finns en hyffsat skitstor kundkrets som ser det här som underhållande.

Texas Longhorn driver inte med sexism. De rättfärdigar den. På exakt samma sätt rättfärdigas den av såväl den unge snowboardåkaren som av hans anhängare. Och vad ni än säger så nej, det funkar varken att försvara det med “humor” eller “kultur”. Sexism är sexism och oavsett vad ni tycker om det så är vi många som fått nog av all dynga som sprids runt omkring oss. Kom in i matchen, revidera er kvinnosyn och tänk efter två gånger innan ni öppnar munnen, skriver på internet eller delar en skämtbild: Är det sexism? Isåfall – protestera istället för att sprida vidare. Ska det vara så svårt?

6 thoughts on “Kevin Bäckström, Texas Longhorn, försvarande män – eller “Ge upp er sexism!”

 1. Jodå, precis så. Som om Kevin och Texas Longhorn’s attityder är cutting edge, och vi andra bara är för bakom för att förstå. Lite grann som Seth Macfarlane på Oscarsgalan i helgen. “Edgy”? Don’t think so.

  • Javisst är det så de försöker framställa det. Vi “förstår inte”. För tydligen är det så väldigt avancerad humor att driva med kvinnor och kräkas ur sig kvinnoförakt. Jag kan bara sucka och hoppas att iallafall någon ändrar uppfattning längs vägen!

 2. Vad är det som säger att feministerna har rätt kvinnosyn?
  Nu är det dags att kasta ut kvinnosakskvinnorna ur debatten!

  • Vad som säger att feministerna har rätt kvinnosyn? Det är ganska enkelt, tycker man att kvinnor är lika mycket värda som män, att kvinnor ska ha samma rättigheter (och skyldigheter) som män och leva på samma villkor som män. Tja, då tycker man också att kvinnosynen hos feministerna har rätt.

   Tycker man däremot att kvinnor är lite mindre värda, då kan jag förstå att man vill kasta ut kvinnosakskvinnorna ur debatten. Synd för dig att vi inte tänker bli utkastade, snarare tvärtom. Vi kommer bli högljuddare, synas mer, ta mer plats. Och till slut kommer kvinnor och män vara jämställda.

   Du lever i det förgångna, välkommen in i framtiden istället.

 3. Det de egenligen menar med att de “gör sin grej”, är att de inte vill förändra sitt sätt att tänka.

  De vill helt enkelt inte förstå. Det är lättare att bara luta sig tillbaka och ropa lalalala bingo bingo bingo.

  Och varför vill de det? Jo, för att de har privilegier som de inte vill förlora. Privilegier som bygger på att de i egenskap av män är lite bättre, eftersom de är lite bättre än kvinnor.

  Jämlikheten är ett hot för en man som vill vara lite bättre bara i egenskap av att han är man.

  Då vill man inte ha jämlikhet. Vem ska man då se ner på?

  • Ja, jag kan ändå förstå det. Att de kämpar med näbbar och klor. Det måste vara så enkelt att bli så högt skattad bara på grund av sitt kön. Jag kan nog inte ens föreställa mig.

   En sån jämförelse min vän brukar göra med män som inte vill förstå hur priviligierade de är, är att jag som kvinna kan visst resa runt i världen. Men det finns länder, ställen, dit jag som kvinna inte kan ta mig. Dit jag inte BÖR ta mig. Men män, särskilt då vita män, har inga såna begränsningar på samma sätt.

Comments are closed.