Nej, Texas Longhorn, det är inte kul – eller “Får det vara lite sexism till maten?”

Tunaskolan. En skola i Luleå som helt plötsligt blev rikskänd. Varför? För att de tyckte att sexism = lustigt och hör hemma på en skola. Som tur var hade de eleven Astrid, som tog strid. Och vann, för den sexistiska målningen som det handlar om ska tas bort. Efter den här nyheten som blev stor och omdiskuterad så kan iallafall jag tänka mig att många förstått varför bilden är olämplig och ganska äcklig. Den föreställer en man som tjuvkikar in på en kvinna på toaletten. Ganska så osmakligt, no? Tyvärr är det inte alla som fattat. För skylten finns på fler ställen. Texas Longhorn i Hornstull, Stockholm, till exempel.

texaslonghorn

Nåväl, som jag skrev i mitt inlägg häromdagen finns det en grupp människor som kanske inte tänker efter så mycket. Texas Longhorn i Hornstull kanske helt enkelt inte förstår hur fel bilden är. Så det är väl klart att om de blir upplysta om detta så kommer de plocka bort skylten. Om inte annat för att kunden, som alla vet, alltid har rätt. Tydligen är det dock ingen devis Texas Longhorn tycker är särskilt mycket värd:

mailkonversation

Så bra gick det alltså när en kund protesterade direkt till restaurangen. Jaha, vad gör man när man inte får gehör där? Man försöker igen. Kunden ifråga skickade nu ett mail till Texas Longhorns officiella mailadress:

Jag mailade er restaurang i Hornstull angående en skylt de har uppsatt i restaurangen (bild bifogas).  Jag antog att Texas Longhorn inte önskar alienera kvinnor från sina restauranger och att de skulle ta ner skylten, nu när de uppmärksammats på hur den uppfattas. Jag undrar nu om det här är Texas Longhorns officiella ståndpunkt vad gäller sexism och sexistisk inredning?

Jamen här måste det väl finnas större lyhördhet, de som arbetar med att svara på kunders mail måste väl ändå visa lite ödmjukhet och ånger inför såna här tabbar? Nope, inte på Texas Longhorn!

mailkonversation3

Kort sagt: De stödjer inte sexistiska utsvävningar… såvida det inte är HUMOR! För som vi vet vid det här laget kan visst ALLT ursäktas med “Det är ett skämt”. Jamen då vet vi, förlåt oss för att vi inte gillar sexism i någon form. Så länge NI tycker det är roligt är det förstås okej. Eller? Suck. Jag vill tro att världen vore lite, lite bättre om vi alla kunde enas om att sluta använda “humor” som ursäkt till bland annat sexism.  Att den som besvarat mailet sedan skriver “Jag tycker personligen att dessa debatter har spårat ur fullständigt” finner jag dessutom högst oprofessionellt. Och, tyvärr, bekräftar helt att det är en man som skrivit det. Varför jag säger så? Ett: Det är en man som undertecknat. (Jag måste väl liksom förtydliga det, innan ännu fler hoppar på mig och kallar mig manshatare *ler milt*)  Två: Det är nästan uteslutande män som tycker att sexism är skojjsigt. Varför? För att de inte själva utsätts för det i samma grad som kvinnor utsätts.

Jag som har arbetat med kundtjänst och även jobbat inom just restaurangbranschen skulle aldrig, aldrig, aldrig bemöta en kund på det sätt som Texas Longhorn har gjort. Jag kan bara dra en slutsats utifrån det hela: De vill nog inte ha några kunder. Grattis till er, ifall det nu var målsättningen, för jag vet iallafall detta med säkerhet: Efter detta kommer jag aldrig någonsin sätta min fot hos er och jag kommer avråda alla jag känner från ett besök hos er. Så går det, när man inte lyssnar på sina kunder.

(Självfallet kan jag revidera min uppfattning om Texas Longhorn visar att de börjar ta sexism, och sina kunder, på allvar. Jag är aldrig omöjlig.)

7 thoughts on “Nej, Texas Longhorn, det är inte kul – eller “Får det vara lite sexism till maten?”

 1. Det ursprungliga problemet är en sak, Deras bemötande ännu en sak. Deras syn på feminism, jämlikhet och kritik är ytterligare en sak.

  Under tiden blir jag bara argare och argare.

  • Ja, samma här. Men tydligen spelar det ingen roll, för DE tycker ju att det är roligt. Har diskuterat (“diskuterat”) saken på FB med några “sköna snubbar” som säger att “amen, det är ju så här de vill profilera sig, vi ser inte problemet”. *facepalm*

 2. Håller helt med!
  Apropå toaletter; har du sett pissoarerna i form av kvinnomunnar?
  Fick (i efterhand) höra att det fanns såna på en restaurang där vi haft teambuilding med jobbet. Himla kul att veta att ens manliga kollegor kissat i såna under kvällen, och vissa utan tvekan tyckt att det var en kul grej. Mannen jag fick höra det av tyckte dock att det var helt vidrigt och kände sig väldigt illa till mods.
  Skönt att det finns bloggar som din att söka stöd från ibland.

  • Oj, nej det har jag nog aldrig sett. Jösses vad vidrigt! Vilken restaurang var det? Vore kul att se om de finns kvar. Usch. Nej, sånt är faktiskt inte okej alls!

   Och tack, vad fin du är!

   • Det var en restaurang i närheten av mitt jobb i Holland. Det finns säkert på flera ställen här i Holland, för det är en holländsk (kvinnlig!!) konstnär som designat dem. Kisses! heter den. Googlade lite men har inte hittat att de skulle finnas på någon offentlig toalett i Sverige.
    Orkar inte ens protestera. Fast jag borde.

Comments are closed.