Vilka står för näthatet? – eller “Dra den om Rödluvan också”

Vilka är det egentligen som står för näthatet? Det här har diskuterat fram och tillbaka sedan förra veckans Uppdrag Granskning. De flesta har dock kunnat hålla en ganska schysst ton och varit relativt överens om att näthat inte behöver ha någon särskild politisk tillhörighet och många anser heller inte att det behöver vara könsbundet. Det senare håller jag inte med om, då det har framgått tydligt att det främst är män som häver ur sig precis vad som helst via internet. Jo, det finns kvinnor som gör det också, men min uppfattning är inte att det är i alls samma utsträckning eller omfattning.

Men, det här inlägget ska inte handla om det. Många andra har skrivit om det bättre. Det här inlägget ska handla om den grupp människor som inte kan hålla en schysst ton och som tycks ha foliehattar som skaver lite extra mycket de här dagarna. Skärmdumpen nedan är från hatbloggen Avpixlat:

avnäthatSvenska journalister får skylla sig själva för näthatet och det är invandrare (framförallt muslimer) som står för det. Jag tycker det är väldigt intressant att kommentatorn påstår att “svennehora accepteras ibland av myndigheter och andra som tilltalsord”. Really?! Nej, faktiskt så känns det som en väldigt påhittad grej. Framkokt där under foliehattens mysiga värme…  Men kommentatorn i det här fallet erkänner iallafall att näthat existerar och förekommer. Värre är det då med följande kommentar, plockad från riksdagsledamoten Thoralf Alfssons blogg:

näthat1

Alltså okej, på sätt och vis är andra stycket i kommentaren ganska rimlig. Om vi alla stänger ner våra internetanslutningar så förekommer inget näthat. Korrekt. Men… men är det verkligen så vi ska lösa problemet? Oh wait! Hen har ju redan fastslagit att det inte finns något näthat. Det är en myt! Påhittad av vänsterextrema skribenter! Ja, alla vet ju att Blondinbella är fantastiskt mycket vänsterextremist. Självfallet är (vissa av) de frågor som lyfts fram i kommentaren seriösa och bör hanteras med allvar. Men någonstans kan jag känna att kommentaren är HELT ogiltigförklarad av sig själv. Jag menar… seriöst… “ingår säkert i någon plan” är inte en mening som inger särskilt mycket förtroende.

Nå, var vill jag komma med det hela då? Det här är inte de första eller enda kommentarer jag sett från främlingsfientligt och högerextremt håll som förnekar att det förekommer någon typ av näthat, eller som för den delen försöker bevisa att näthatet drabbar alla andra än t.ex de som medverkade i Uppdrag Granskning. Jag vet inte vad ni tycker, men jag blir rädd. Att de inte har någon som helst insikt eller begrepp om sin omvärld kan tyvärr leda till att de inte heller ser några gränser för sitt eget beteende. Igår stod Avpixlats överkucku på scenen under publicistklubbens debatt och bedyrade att Avpixlat är så snälla så.

I beg to differ.