Mina tankar om näthat – eller “Något måste hända”

Är det bara jag, eller känns det som att hot på internet har blivit en stor och viktig fråga senaste tiden? Det gör mig glad om det är så, för det är ett stort problem. För individen som får ta emot hoten, såklart, men även för samhället. Bemöts man konstant av hot, nedsättande ord, kränkningar så kommer man till slut inte orka vara med mer. Det finns en gräns för alla människor, det är jag övertygad om. Jag själv har varit väldigt förskonad. Nog för att jag fått ta emot diverse dynga, inklusive hot om att jag borde våldtas och liknande, men det är inte alls i närheten av vad många andra kvinnliga debattörer har fått stå ut med.

Jag säger inte att män aldrig får motta anonyma hot och kränkningar, verkligen inte, men jag tror att de ser generellt ut på ett annat sätt än de som riktas mot kvinnor. Den uppfattning jag har är att män vanligtvis får hot om fysiskt våld, medan kvinnor får ta emot hot om våldtäkt men också bli förringade, förminskade, bemötas med en väldigt nedlåtande attityd. Som kvinna bör man helt enkelt inte ha en åsikt om man frågar de som gömmer sig bakom anonyma konton och lassar hat via Flashback och sociala medier. Som kvinna ska du vara tyst och snäll, helst stå i köket och föda barn. Uttalar du dig om rasism eller feminism – då är det fritt fram att attackera.

Det är beklämmande och jag skräms av den bild som framträtt för mig sedan jag för drygt ett år sedan började utforska den här “världen”. Det är nämligen ungefär ett år sedan vi började komma igång med IRM och jag började debattera mer, främst i sociala medier, om rasism och främlingsfientlighet. Innan dess hade jag ingen koll om hur man blir bemött, vilka grova saker man kan få kastat i ansiktet. Därför är jag glad och djupt tacksam att det verkar vara en fråga som uppmärksammas och lyfts fram i ljuset. Att det är fler och fler som ställer sig upp och säger att “Nej, det här beteendet är inte okej!”.

Tyvärr räcker det inte att påpeka för den anonyma mobben att det är riktiga människor, människor med tankar och känslor, som de vräker hat över. Tyvärr räcker det inte att “ta debatten”. Tyvärr räcker det inte att försöka borsta av sig hatet och tänka “det som inte dödar, härdar” för små små fragment av det där kryper ändå in under huden. Tyvärr räcker det inte att blunda för att det här är ett riktigt problem och ett hot mot vår demokrati.

Jag hoppas att i och med att frågan lyfts så kommer det också att ge en spegling i hur sådana här kränkningar blir behandlade när de polisanmäls. Att det inte blir direkt “Förundersökning nedlagd” utan att något faktiskt händer. Att de där som sitter bakom sina anonyma konton och kräks ut hot faktiskt får sitt straff. För kanske, kanske, kanske får det någon att tänka efter både en och två gånger innan de trycker på “skicka”.

 

5 thoughts on “Mina tankar om näthat – eller “Något måste hända”

 1. Media bär ett tungt ansvar för att ha satt tonen i det offentliga samtalet. Mycket hat och fördömanden, speciellt från kvällstidningarnas ledar- och kultursidor (se fallet Pär Ström t.ex.) mot folk med “fel” åsikter och det är inget som kommit “den senaste tiden” utan pågått under decennier.

  Vi behöver ett mer sansat samtal och dialog där man respekterar att folk har olika åsikter. Man bemöter åsikten istället för att ta heder och ära av personen och ägna sig åt guilt-by-association i flera led. Och man tillåter repliker, tills frågan är debatterad grundligt.

 2. Erik !
  Hon skriver om hot våld hat personangrepp som gått lååååångt över vad en människa ska tåla orka. Du svarar med media tidnigar Per dialog????

  Hon pratar om sjuka människor som vill våldta och döda henne enskilda personer med övertygelse om adra raser hon försöker berätta om terror från fega kräk bakom skärmen. Men fine media tidnigar, kultursidor. Media bär ett tungt ansvar du……dom här människorna hon berättar om har förmodligen inte läst en tidnig el ledar sida i hela sitt liv -ansvaret ligger för fa,,, hos personerna och dom
  är många . Ta detta som du vill men det är tack vare inlägg som ditt inget händer när en medborgare hotas till livet, skriver detta utan underton av ilska
  utan kan bara beklaga din åsikt om vem som bär ansvar när en kvinna systimatiskt förnedras hotas.Medias fel .Kanske du råkade lägga in ditt inlägg
  på fel sida i så fall förstår jag och ber om ursäkt PHU!!!!

  Anny till dig säger jag Duranecessitas beklagar men det finns konkret hjälp idag
  Vi går till media o säger det är erat fel , inte dom med sin sjuka övertygelse indevider som inte vet vad en tidnig debatt, och dom andra fina orden Erik
  använder sig av betyder, Utan lever för att hata.

  ursäkta stavfelen men skrev detta på 2 min har brådis ,blev arg när jag ser Eriks
  oförmåga att inte se skilnaden på människa och media.

 3. Jag håller med att det är bra med att det här kommer upp. Bra också att Uppdrag granskning gjorde ett gediget reportage om saken. Jag oroas av flera tänkbara scenarior.

  1) Kvinnor slutar helt enkelt att debattera (vilket jag är övertygad redan sker på många håll, tyvärr).

  2) Vi får stopp på det anonyma näthatet, men på fel sätt: genom att göra Internet mer slutet; att börja censurera.

  Jag älskar Internet och den nya digitala tekniken. Till sommaren är jag färdig dataingenjör och jag vill göra karriär i denna bransch. Det jag däremot avskyr är när människor (främst kvinnor) utestängs från de fantastiska möjligheterna som Internet öppnar för, på grund av rädsla för hot om våld, faktiskt våld eller förnedring. Det smärtar mig att inse att den digitala värld jag älskar så mycket och tror kan hjälpa så många människor kränker vissa människor som begagnar sig av den.

  Det är ett hårt klimat och jag kan erkänna att jag aktar mig för att uttala mig alltför kritiskt mot t.ex. SD av rädsla för påhopp och hot. Inte påhopp ideologiskt – dessa kan jag ta, men jag menar personliga påhopp utanför sakfrågan. Tyvärr ser man inte så ofta den typen av konstruktiv debatt på Internet. Det är mest pajkastning (fast med våldtäktshot istället för pajer).

  • Ja, jag håller med dig i din analys. Inte heller jag vill begränsa internet, men det ska inte behövas. Vi har redan lagar som säger att det är förbjudet att hota osv. Dock har vi ett rättssystem som envetet tycks tro att det som händer på internet är på låtsas. DET måste vi ändra på.

Comments are closed.