Ny åtgärd för arbetslösa – eller “DU DIN LATA JÄVEL!”

Igår var den stora nyheten att arbetslösa ska sättas under större press. Detta ska ske genom att den som är arbetslös varje månad ska lämna in en skriftlig aktivitetsrapport till sin handläggare på Arbetsförmedlingen. Gör man inte det riskerar man att förlora sin A-kassa eller annan ersättning, något som regleras med en trappa.

Vad jag inte riktigt förstår är dock dessa tre saker:

För det första. Vad ska rapporten innehålla? Jag antar att det är samma sak som man rapporterar idag, alltså vilka jobb man har sökt? Det som man berättar när man en gång i månaden ringer in till Arbetsförmedlingens kundtjänst. Men hur är det tänkt egentligen, det tar betydligt längre tid att lämna en skriftlig rapport än att ringa ett samtal. Skulle det inte vara bättre om jag använde mig av den tiden för att söka jobb istället? Bara en tanke sådär…

För det andra. Vem avgör om min rapport uppfyller kraven? Finns det ens några krav på rapporterna? För idag är det väldigt, väldigt luddigt hur många jobb man egentligen ska söka per månad. Det varierar lite med vilken handläggare det är man pratar med. Kommer detta förtydligas nu? Och kommer det vara några specifika krav på just rapporten, alltså hur den ska vara utformad? Har man förresten tagit hänsyn till de arbetssökande som har läs- och skrivsvårigheter?

För det tredje. Vore det inte bättre att… jag vet inte, lägga de här resurserna och tiden det tar på att försöka sig på lite jobbskapande politik istället? Visserligen skapar den här åtgärden jobb, men bara för de som jobbar på Arbetsförmedlingen och A-kassan. Det kanske är det som är meningen..?

Nej alltså jag tycker det här är en dålig idé. Dessutom signalerar det bara en sak till den arbetssökande: allt är ditt ansvar. Att lägga mer skuld på den som redan är i en väldigt utsatt situation i livet tycker jag är ganska äckligt. Vi som är arbetssökande övervakas och granskas in i minsta detalj. Ungefär som att majoriteten av oss älskar att stå utan jobb? Så är det faktiskt inte – de flesta vill ändå ha ett arbete. Tror man verkligen att man ger arbetslösa större självkänsla och självförtroende att söka fler jobb genom att öka pressen?

Det tror inte jag. Jag tror snarare tvärtom. Jag tror att stressen över den här rapporten kommer överskugga engagemanget att faktiskt söka jobb och anstränga sig i den processen. En åtgärd för att minska arbetslösheten är det definitivt inte. Det enda det är, är en åtgärd för att ta ett steg längre mot  det iskalla och empatilösa samhället som håller på att utformas omkring oss.

Jag hoppas så innerligt på ett regeringsbyte 2014 – och ännu mer hoppas jag på att ett regeringsbyte faktiskt skulle göra någon skillnad också. Det verkar dessvärre mörkt.

3 thoughts on “Ny åtgärd för arbetslösa – eller “DU DIN LATA JÄVEL!”

 1. Jag är delad i detta, som växelhäxa på AF känns det nya systemet lättare på nåt vis. Ingen vill prata med vår kundtjänst, som vårt kontor är fantastisk att berätta om och vi som är/har varit inskrivna här använder ktj till ALLT nästan, så är det inte på många andra kontor. De skriker åt oss när vi ber dom ringa ktj. Istället väntar de in sin handläggare som är på semester för att rapportera sökta jobb, då blir det för sent för handlingsplanen och de blir avanmäld fr akassa. = Skrik igen! Alla har så olika, med det nya systemet blir det samma för alla och det går, som du skrev, i en trappa om du låter bli, istället för idag när du skrivs ut om du missar.. Det finns en bra tanke bakom.. Ang de frågor du har kring rapportens utformande så kan ktj svara på det 🙂

  Rörigt, vi kan prata mer om det i annat forum kanske. 🙂

  Kram!

 2. Jag var inne på af och frågade om nya reglerna pga att det i utskickat papper och i media ingenstans står om just bedömningskriterierna.

  Af vet ingenting. Sa att programmet är färdigt först i oktober. Men vi ska fylla i sökta jobb från första september. Ingenstans framgår om hur. Oproffsigt och stressande. Hoten kunde de vara tydliga med. Hade själv jobb till juli men inte fått tag på min handläggare ännu.

  Misstänker detta är smart metod slå ut lite folk från statistiken och spara pengar till staten. Som person som är van vid att arbeta under allt mer osäkra och slavliknande tillfälliga och konsultartade former blir jag irriterad när myndigheter så tydligt visar hur dåligt organiserade de är. Hyr respektlöst de behandlar oss arbetslösa som alla har olika bakgrund och kommer bättre framåt om vi blir bemötta med lite respekt.

 3. Hahaha, jag gissar på att kvinnan som driver denna blogg är arbetslös. Så otroligt bra! 😀

Comments are closed.