Heja Vänsterpartiet – eller “Kön är inte allt”

Jag är alltid stolt över att vara en del av den fantastiska röda rörelsen, men extra stolt blir jag när jag ser motioner som den här:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en utredning som ser över möjligheten att införa ett tredje kön som juridiskt sett är jämställt med kvinna och man.

 

Heja, Vänsterpartiet! Jag älskar det här. För seriöst, det är 2013. Det borde redan finnas, för det finns så väldigt många som definierar sig som annat än kvinna eller man. Varför ska vi tvinga in dem i något som de inte är bekväma i? I en mall som de inte vill passas in i, en mall som de inte BORDE passas in i.

Nu är jag tyvärr inte så naiv att jag tror att motionen kommer få särskilt stort gehör. Fortfarande lever det så många fördomar och stela uppfattningar om kön kvar i samhället. Men det är ett utmärkt första steg och kanske, kanske leder det till att fler vågar. Att fler öppnar ögonen och ser att allt kanske inte är som de tar för givet att det ska vara. Att människor är komplexa varelser – och det gäller även könstillhörighet.

Min dröm är förstås ett samhälle där kön inte spelar roll överhuvudtaget. Där vi slutar fästa så otroligt stor vikt vid kön, där man istället blir fri att få vara den man vill vara. Och jag hoppas, jag tror, att ett sådant samhälle kommer bli möjligt. Kanske inte nu, men i framtiden.

Och jag längtar till den dagen.

4 thoughts on “Heja Vänsterpartiet – eller “Kön är inte allt”

 1. Heja! Men lika viktigt tycker jag det är att det blir mycket enklare att byta juridiskt kön. Typ: att bara skicka in en blankett. Inga krav på någon kroppslig modifikation, inga krav på hur man presenterar, inga krav på diagnos. (Det borde ju också bli lättare att få den medicinska hjälp vi behöver.)

 2. Hej!
  Jag tycker detta förslag en nödlösning. Om man nu verkligen vill jobba för allas lika värde och rättigheter, är ett ‘tredje kön’ den sämsta tänkbara. Varför dela upp oss ytterliggare? Varför inte jobba mot att göra lagarna könsneutrala?

  Detta förslag har tidigare varit uppe inom V av Hans L. Det var idiotiskt redan då och var en av anledningarna till att jag lämnade V. Jag anser att man har öppet mål i många stora frågor som berör sveriges framtid, men väljer att fippla bort V’s framtid på dessa små nödlösningar.

  Vänligen,
  Andreas Larsson

  • Precis som jag skrivit i inlägget skulle jag också vilja se ett samhälle där vi är könsneutrala. Jag tror dock att ett sådant förslag skulle få betydligt sämre gehör än den här motionen.

Comments are closed.