Kvinnohat del 2 – eller “Jämställdisterna rycker ut!”

Jag la upp mitt förra blogginlägg på Facebook. Det tog ingen lång stund innan de hittade dit: Männen som säger sig kämpa för jämställdhet. Genom att ignorera strukturer och problemet med en kvinnosyn som är allmänt rutten och genomvidrig. Jag skrev en kommentar som svar. En arg kommentar. Som nästan fick mina tangenter att glöda. Och jag tror det är viktigt att fler än mina FB-vänner läser, så det får bli ett till blogginlägg också. I vanlig ordning tar jag bort namn och bild. Det är inte individerna som är problemet, det är att det här är ett utbrett tänk. Och ett skrämmande sådant, som visar sig överallt i vårt samhälle. Och så väldigt, väldigt många väljer, precis som de här nedan, att totalt blunda för det. Att helt strunta i sin egen skuld. De väljer bort att se problemet och försöker istället skylla ifrån sig. Varför? Varför är det så fruktansvärt skrämmande för män att vi pratar om män som grupp? Varför blunda, när de istället kan välja att göra något åt de problem som finns..?

Jag kanske återupprepar mig lite här. Det får vara så. Det är såpass viktigt att en uppdatering är relevant, isåfall. Vill också i förväg välja att citera min gode vän Josef som var med i diskussionen på FB, som valde att bemöta den andra kommentaren med “Finns jättemycket kvinnohatare som ligger med kvinnor. Bara för att de hatar kvinnor betyder ju inte det att de inte är sexuella varelser, tyvärr.”. För exakt så är det.

 

tomas

 

Att säga “Meeeh kvinnorna då?!” är enligt mig ganska löjligt. Problemet finns, jag har aldrig träffat en feminist som hävdar något annat. Men problemet är verkligen inte lika stort. Hur många män känner ni som varit utsatta för sexuella övergrepp? Jag kan lugnt säga att en klar, överväldigande majoritet av de kvinnor jag känner har varit utsatta. Och jo, det handlar om kvinnohat. Det handlar om att en kvinna får skylla sig själv om hon blir våldtagen av sin partner för hon var ju faktiskt halvnaken. Det handlar om att kvinnor FORTFARANDE i rättegångar rörande våldtäkt får frågor som “Vad hade du på dig? Var du berusad? Har du haft sex förut?”

Det är ett sjukt synsätt. Att säga “Jamen, du har ju haft sex förut så lite våldtäkt får du ju räkna med!” eller som bilden i inlägget: Att bli väckt med analsex är väl inget konstigt?

Sen förstår jag ärligt inte varför inte fler män går i taket över den här kvinnosynen. För vet ni vad? Det påverkar er också. Genom att fråga “Vad hade du på dig?” så antyder man, inte särskilt diskret, att män inte kan kontrollera sig om de ser lite hud. Att män drivs av djuriska lustar som de faktiskt inte kan rå för. Känns det okej? Det fler män måste förstå är att det här är deras problem också. Hade jag varit man hade jag varit asförbannad över detta, stått på barrikaderna och vrålat.

Inte fan hade jag suttit och gnällt över att “kvinnor gör också hemska saker!” för det är, faktiskt, en helt annan fråga. Men det är sant – det är ett förbannat bra sätt att förskjuta debatten och slippa ta någon som helst ställning.

38 thoughts on “Kvinnohat del 2 – eller “Jämställdisterna rycker ut!”

 1. Du vet att du håller på att göra en Dödsstjärna av en mutter, va!? Det här handlar inte om kvinnohat utan om humor. Du tar dig illa upp och tror direkt att ALLA män tycker våldtäkt är okej osv. Andas ut och sluta skäm ut dig med dina korkade och impulsiva åsikter!

  Ps. Hoppas då låter ALLA åsikter höras i den här debatten på din blogg eller på FB (seriösa inlägg ofc) … annars är du en hycklare!

  • “Andas ut och sluta skäm ut dig med dina korkade och impulsiva åsikter!”

   Tyck på ett annat sätt om du vill. Men din “argumentation” gör mig kräkfärdig.

   • Förklara gärna på vilket sätt … för varje kommentar du gör ju mer förundrad blir jag över dig. Hahaha

    • Vet du vad Martin. Du bekräftar just nu i princip alla fördomar som finns om kvinnohatande män. Känns det bra? Känn efter riktigt ordentligt: Känns det bra att försöka trycka ner en människa som uttryckt en åsikt? Är det något som gör dig glad? Ser du inga som helst problem med att du döljer dig bakom anonymitet bara för att kräkas förakt över någon som du inte känner?

     Känn efter. Riktigt, riktigt ordentligt.

   • Haha. Jag hatar absolut inte kvinnor. Våldtäkt är hemskt och jag tycker det är vidrigt att vissa män är så hemska och respektlösa mot kvinnor. Men jag är ingen kvinnohatare bara för att jag tycker bilden är rolig och att du överreagerar. Bilderna driver mer med korkade män som bär på de åsikterna än själva handlingen mot kvinnan.
    Kräks hur mycket du vill. Du är fortfarande löjlig som reagerar så starkt över så lite.

  • Martin, dina kommentarer är väldigt barnsliga. Om du har en kommentar att framföra, gör då detta på ett hövligt sätt. Just nu ser du ut som en pajas.

  • DETTA ÄR INTE HUMOR, detta “skämt” sprider en liberal syn på sex mot annan persons vilja. För det är vad det är. Har personen i fråga inte instämt/ sagt att hon/han vill är det MOT DENNES VILJA. Jävla Martin, att du, tillsammans med många andra män som kommenterat här, frivilligt kan visa upp en sådan dålig bild av er själva som du gör just nu. Ni borde skämmas och jag kräks på er, varenda en.

 2. Hej, jag vill bara säga att jag hittade din blogg i dag och blev glad, du skriver bra och gör bra analyser som jag ser det. Jag håller med dig, definitivt. Jag har länkat till ditt förra inlägg och citerat dig på min blogg. Fortsätt ditt goda arbete. Är det ok att jag har dig i länklistan på min blogg?

  Vänliga från Nils Pettersson

 3. “Hur många män känner ni som varit utsatta för sexuella övergrepp? Jag kan lugnt säga att en klar, överväldigande majoritet av de kvinnor jag känner har varit utsatta.”

  Någonsin hört talas om mörkertal?

  Våldtäkt är inte det enda brott där ett kön råkar vara överrepresenterat som offer, men det är det enda brott som man insisterar bör bekämpas ur ett gynocentriskt perspektiv. Så är det alltid tills man upptäcker att man har gjort en felaktig uppskattning, som t.ex. fallet med unga prostituerade där män har visat sig verka i mycket högre utsträckning än man först har trott.

  Vad skulle man förlora på att bekämpa problemet från ett könsneutralt perspektiv egentligen? Varför skall kvinnor anses vara offer tills motsatsen är bevisat?

  “Och jo, det handlar om kvinnohat. Det handlar om att en kvinna får skylla sig själv om hon blir våldtagen av sin partner för hon var ju faktiskt halvnaken. Det handlar om att kvinnor FORTFARANDE i rättegångar rörande våldtäkt får frågor som “Vad hade du på dig? Var du berusad? Har du haft sex förut?””

  Jag tror inte att särskilt många män vill uppmuntra detta beteende, utan vad jag gissar på att folk reagerar på är hur vissa feminister, som t.ex. du själv, oftast blandar slarvigt sammansatta analyser, vaga kopplingar med väldigt generaliserande uttalanden om män i allmänhet. Klart att det sticker i ögonen när man ser dålig retorik som nästintill svartmålar ens kön.

  “Att män drivs av djuriska lustar som de faktiskt inte kan rå för. Känns det okej?”

  Det är klart att män måste kunna kontrollera sig, men underskatta inte den manliga sexdriften. Den är extremt stark och väldigt lättstimulerad, så jag tror helt ärligt inte att män ser något skäl till att behöva “gå i taket” över insinuationer kring att de skall vara så lättpåverkade.

  • Jag förstår om det är svårt att förstå det, för någon som inte är kvinna, men i just det här fallet är det kvinnor som främst är utsatta. Visst, det finns mörkertal. Man räknar också med att mörkertalet för utsatta kvinnor är enormt eftersom många aldrig vågar anmäla, på grund av den skeva syn vi har på våldtäkt i samhället. En syn som genomsyrar hela vårt rättsväsende.

   Och hade jag varit man själv hade jag blivit enormt förolämpad av din sista kommentar. Att reducera män till nåt slags djur som inte kan kontrollera sig själv, det tycker jag är osmakligt och vidrigt. Och spär tyvärr på den skeva syn på kön som vi har.

   • Åter igen: vad skulle man förlora på att behandla frågan ur ett könsneutralt perspektiv?

    Och varför skulle du bli förolämpad över idén att män har en stark sexdrift? Är det något att skämmas över eller?

    Ta en titt på de studier som har gjorts kring sexualitet och förlika dig med idén att män faktiskt har ett konstant behov av fysisk sexuell tillfredsställelse med en kvinna.

    Så åter igen: demonisera inte den manliga sexdriften.

   • loger: problemet med att behandla det enbart ur ett könsneutralt perspektiv är att vi inte lever i ett könsneutralt samhälle. strukturella problem baserade på maktskillnader måste bemötas som just detta och ingenting annat.

  • Om sexdriften tar överhanden finns det en mycket enkel sak man kan ägna sig åt, privat, utan att blanda in någon annan.
   Ändå väljer många att se sitt agerande mot andra som en följd av drift, istället för en följd av ett medvetet val som gjorts, utan tanke på effekten på den som blir utsatt.

   Är det för illa kan man t.o.m. söka hjälp från psykiatrin. Tvångstankar och beteendeproblematik går att behandla.

   Och jag vet att många män med låg sexdrift uppfattar dessa generaliseringar om manlig lusta som ytterst obehagliga, ibland rentav kränkande.

  • Oavsett vem du är och vem du interagerar med gäller följande:

   Även om du har en stark inneboende sexdrift betyder inte det att det är rätt att du tvingar den på andra.

   Det inte din självklara rätt att ha någon som tillfredsställer den och det är
   ingen annans uppgift att hantera den åt dig.

   Och även om du är lättpåverkad så betyder det inte att du inte kan lära dig självkontroll.

   För att skämten det refereras till här ska ha en poäng och inte vara enbart absurda måste man anta att ovanstående påståenden inte är sanna. Jag kan förstå varför man blir upprörd om någon tror att det är grunden man utgår från, när det inte stämmer in på en själv. Att stärka den synen är att undergräva förtroendet för en hel grupp människor som inte har gjort något fel och blir svartmålade helt utan anledning.

   Man kanske inte behöver gå i taket över en insinuation om att man är lättpåverkad, det kan vara sant eller osant, det hör inte hit. Det är insinuationen om att man som man saknar självkontroll och möjligheten att visa grundläggande respekt för en medmänniska som jag skulle ta som mest förolämpande i resonemanget.

   Så kanske inte kvinnohat då. Bara en fullständig och självklar brist på respekt.

 4. Sjukt bra skrivet, du är så himla bra.
  Jag vet att många manliga kommentatorer vill förminska sin egen roll, men så länge ni inte säger ifrån och agerar så kommer ni vara potentiella våldtäktsmän och våldsverkare eftersom ni förnekar strukturen i stort eller ert eget ansvar. Det enda sättet att slippa det är åstadkomma förändring och inte peka finger mot andra när ni känner drabbade.

   • Det är vi alla men statistiskt, globalt, sätt representerar männen de som utövar våld genom historien. Mot kvinnor och mot varandra. Det är ingen slump. Det är en struktur där mäns våld är berättigat eftersom folk fortfarande hänvisar det till den manliga naturen, tom med på små barn. Du behöver inte ta del av det om du ogillar den ordningen och blir störd av att höra att män utövar våld mot kvinnor, du kan säga ifrån.
    Istället valde du nu att göra exakt det skrev om, peka ut någon annan, och förminska mäns ansvar. Det var synd tycker jag.

   • Det är irrelevant vilka grupper som är överrepresenterade eftersom det är skadligt att svartmåla en hel demografi, och eftersom sammanhang spelar väldigt stor roll.

    Våld kommer för övrigt alltid att existera så länge det är fysiskt möjligt för någon att utöva det, och det enda som kan hålla det i schack är Mutual assured destruction/ömsesidig garanterad förstörelse.

 5. Det är inte alls irrelevant i det här fallet. Eftersom det är en struktur som pågår utan sammanhang. Varför blir kvinnor i Sverige (eller i många andra länder med samma utveckling)hotade med våldtäkt, våldtagna och ihjälslagna av män i den stora utsträckning som sker, när vi har haft fred och välstånd så länge? Varför har inte det upphört?

  Varför hatar fullt friska män kvinnor till den graden att det går så långt?
  Det finns inga ekonomiska faktorer, inget krig som skapar trasiga människor. Varför fortsätter det om vi nu är så jämställda, och varför gör inte lika många kvinnor samma sak mot män i samma omfattning?
  Globalt ser våldet likadant ut som i Sverige, här finns också gängvåldtäkter (män i grupp), precis som i Indien, Egypten. Men varför, varför möts inte de gängen på krogen, flirtar med någon de gillar och har sex i samförstånd istället? Varför våldtar män fortfarande?
  Varför har de inte respekt för kvinnors kroppar?

  Det är den som tänker våldta någon annan människa som har ansvar för att hindra att det sker, och de flesta vet att de går över gränsen men kan lägga skulden på offret, för den mentaliteten finns i vår sociala miljö, i domstolar, i skolan, framför på nätet.
  Så det är klart att männen måste ta sitt ansvar, och vid tillfällen ta ansvar för att deras barn ska lära sig att kvinnor har lika stor rätt till sin kropp som en man.
  Ibland handlar det om att inte skratta åt sexistiska skämt, eller att låta bli att uppmuntra en kompis att fortsätta stöta på någon säger nej…osv

  Idag fick vi den där sidan nerlagd bara för att vi sade ifrån, och det krävdes inget våld. Bara genom att säga nej, vi accepterar inte det här.
  Men om vi spekulerar om en konflikt där våldet kommer från båda sidor så kommer jag att försvara mina systrar. Jag föredrar ett allmänt uppvaknande.
  För varje dag dör kvinnor och män av mäns våld.

  • “Eftersom det är en struktur som pågår utan sammanhang.”

   Vad är strukturen?

   “Varför blir kvinnor i Sverige (eller i många andra länder med samma utveckling)hotade med våldtäkt, våldtagna och ihjälslagna av män i den stora utsträckning som sker, när vi har haft fred och välstånd så länge? Varför har inte det upphört?”

   Exakt vad är det du vill påvisa här? Statistik? Underlag?

   “Varför hatar fullt friska män kvinnor till den graden att det går så långt?”

   Vilka män? Vilket hat?

   “Det finns inga ekonomiska faktorer, inget krig som skapar trasiga människor.”

   Vad syftar du på här?

   “Varför fortsätter det om vi nu är så jämställda, och varför gör inte lika många kvinnor samma sak mot män i samma omfattning?”

   Gör vad i samma omfattning? Underlag på vad du syftar på och vad skillnaden är?

   “Globalt ser våldet likadant ut som i Sverige, här finns också gängvåldtäkter (män i grupp), precis som i Indien, Egypten. Men varför, varför möts inte de gängen på krogen, flirtar med någon de gillar och har sex i samförstånd istället? Varför våldtar män fortfarande?
   Varför har de inte respekt för kvinnors kroppar?”

   Vad syftar du på här? Underlag?

   “Det är den som tänker våldta någon annan människa som har ansvar för att hindra att det sker, och de flesta vet att de går över gränsen men kan lägga skulden på offret, för den mentaliteten finns i vår sociala miljö, i domstolar, i skolan, framför på nätet.”

   Ja, men män är inte kollektivt ansvariga för vad andra män gör. Guilt by association är fel.

   “Så det är klart att männen måste ta sitt ansvar, och vid tillfällen ta ansvar för att deras barn ska lära sig att kvinnor har lika stor rätt till sin kropp som en man.”

   Vad får dig att tro att “män” inte tar ansvar för sitt agerande?

   “Ibland handlar det om att inte skratta åt sexistiska skämt, eller att låta bli att uppmuntra en kompis att fortsätta stöta på någon säger nej…osv”

   Okej. Hur ofta sker det att män skrattar åt sexistiska skämt i jämförelse till de som inte gör det? Statistik? Underlag?

   “Idag fick vi den där sidan nerlagd bara för att vi sade ifrån, och det krävdes inget våld. Bara genom att säga nej, vi accepterar inte det här.”

   Inte så konstigt att ni har lyckats lägga ner sidan. Den bröt ju givetvis mot reglerna. Det räcker med att en person rapporterar för att detta skall ske.

   “Men om vi spekulerar om en konflikt där våldet kommer från båda sidor så kommer jag att försvara mina systrar. Jag föredrar ett allmänt uppvaknande.
   För varje dag dör kvinnor och män av mäns våld.”

   Försvara gärna dina påståenden istället. Du har ju uppenbarligen starka åsikter, så det skulle vara väldigt intressant för oss män att få ta del av vad du syftar till med ovanstående påståenden.

   • Jag tror att du skulle ha nytta av lite genusvetenskap för att vara helt ärlig, många av dessa frågor går man igenom när man granskar könsroller i samhället. En blogg kan inte ge en lika djup förståelse som en hel kurs i ämnet.

   • Ledsen men så fungerar inte en debatt.

    Man kan inte kasta ur sig en hop påståenden och argument för att sedan hänvisa till genusvetenskap så fort man blir ombedd om underlag för sina argument.

    Kommer man med ett påstående så måste man också kunna backa upp det med något konkret.

    PUNKT.

   • Vad är det för poäng att diskutera med en person som vägrar ta sig tiden att sätta sig in i ämnet ordentligt och som visar ointresse för den kunskap som finns tillgänglig?
    Jag för min del försöker inte övertyga andra utifrån någon tävlingsinstinkt. Jag skriver inlägg för att sprida kunskap och lyfta medvetenheten om sexuella övergrepp och mekanismer som underlättar dessa.

    Dina frågor ovan besvaras eller diskuteras inom genusvetenskapen, men du förväntar dig att någon ska lägga ner sin tid och utbilda dig här?

    Vidare är det ingen juste teknik att bryta upp andras inlägg som du gjorde ovan, det ignorerar sammanhanget i detta.

 6. Varför är det så svårt för vissa att förstå att det finns strukturer i vårt samhälle som inte verkar på individnivå per say, utan frodas lite som en mögelbakterie kan vara enormt komplex men som ändå bara ses som en punkt på en bit bröd, där vi endast via te.x ett mikroskop få en glimt av det stora systemet?

  Man kan vist utkräva ansvarstagande av män som grupp, då vi vet att det finns en underliggande maktstruktur. Om vi vill ha ett verkligt jämställt samhälle så måste men ta flera steg tillbaka och ge makt i samma utsträckning som kvinnor måste ta flera steg framåt och ta sig makt. På inget annat sätt kan vi bryta strukturen vid dess rot och frigöra mänskligheten från detta ok av strukturellt förtryck av alla som utmålas som “svaga”!

  • Det är inte svårt att förstå, men en debatt fungerar som så att man måste bemöta följdfrågor. Ingen på denna sida verkar vara kapabel till detta, utan hänvisar bara till att det finns ett strukturellt problem, som om det automatiskt skulle vara en automatisk förklaring på alla påståenden som anny et al. har gjort.

 7. Jag håller med i allt du skriver. Jag vill läsa mer om dina tankar om kvinnohatet. Kan du inte analysera kvinnohatet inom respektive religion, och din syn på det. Allt från kristendomen, till buddhismen, till islam, till judendomen. Det vore intressant att höra din vinkel på det religiösa kvinnohatet och dess historia fram till dagens dato.

 8. Blir också irriterad på att folk ska dra upp “men männen dåååå!!!” varenda jävla gång en lyfter en kvinnofråga. Inte i kombination med att diskutera frågan utifrån kvinnor, utan enbart försöka vända debatten.

  Jag ser ett stort problem i att män alltid ses som överkåta, och att det finns av att en kvinna inte kan våldta en man. Att det bara skulle ses som sexigt att en kvinna började rida av sin sovande make som hade stånd i sömnen (fast det är våldtäkt hon vet ju inte vad han vill).

  Men detta ändrar inte att jag tycker att det är ett stort problem att kvinnans kropp utnyttjas, utan att folk tycker att det är fel (av kommentarerna att döma). Och att vi måste agera, stoppa detta.

  Att lyfta fram något som drabbar kvinnor är inte samma sak som att förneka att samma sak kan drabba män. Men ibland kan samma problem ha olika orsaker, och behöva åtgärdas på olika sätt. När ska folk fatta det?

  • Du har rätt, men gör inte misstaget att applicera en minoritets obildade åsikter på den stora massan, som många andra feminister verkar göra.

 9. Jag håller inte med om att alla män ska ta på sig vad andra män i nutid och dåtid gjort mot kvinnor. Ska i så fall nutida tyskar bli bestraffade för något dåtida tyska i så fall? Ska alla invandrare bli bestraffade för de inbrott en mycket liten andel av dem gör? Ska då alla svenskar bli bestraffade för de rasistiska kommentarer en del svenskar uttalar?

  Kollektiv bestraffning är aldrig bra enligt mig. Man vill heller inte ta på sig ansvar för något man själv inte har gjort – det vill i alla fall inte jag. Om vi ska lyckas med jämställdhet måste vi sluta skilja på vi (kvinnor) och dem (män).

  Ja jag tycker att bilderna representerar en sjuk syn på vad som är okej när det gäller sex. Ja jag tycker att den synen behöver ändras. Men jag tror inte att vi kommer dit genom kollektiv bestraffning av halva befolkningen. Jag ska fundera på vad jag tror är rätt väg och återkomma.

  Grymt bra blogg förresten!

  • Tack 🙂

   Jag tror dock det är viktigt att män tar på sig ansvaret för sin egen attityd. Precis som kvinnor måste sluta köpa all skit vi blir matade med: utseendefixering, vikt, osv så måste män göra revolt och sluta köpa den bild av manlighet som förmedlas. Både av andra män, kvinnor, media, reklam osv.

  • Håller med dig, peachbeast. Vi måste komma ihåg att det är individer som våldtar, individer som har dålig kvinnosyn.

   Här måste jag inflika att jag inte tror så mycket på strukturer, i alla fall inte såsom det brukar talas om dem. För mig verkar det som många anser att strukturerna har på något sätt eget liv, att de är större än summan av de individer som ingår i dessa strukturer. Det tror inte jag. Jag tror att till exempel kvinnoförtryckarstrukturen består av ett antal individuella kvinnoförtryckare. Ett av de stora ledorden i mitt liv är eget ansvar. Jag har eget ansvar för mitt beteende och mina åsikter, både bra och dåliga. Jag har inget ansvar för andras beteende och bör heller inte ha det, då jag skulle förminska deras rätt att vara människor. Så ser jag på saken.

   Jag som icke kvinnoförtryckare (enligt min egen uppskattning) kan inte tillhöra den strukturen bara för att jag är man. Eftersom jag inte tillhör den strukturen kan jag inte heller påverka den nämnvärt. De vi måste påverka är de individuella kvinnoförtryckarna. Om jag tillhör kvinnoförtryckarstrukturen bara för att jag är man vill jag påstå att då tillhör vi alla (män och kvinnor) samma struktur.

   Detta inlägg bör inte misstolkas till att jag på något sätt skyller ifrån mig och skiter i vad andra gör. Jag har dels ett personligt ansvar att behandla människor med respekt, men också ett samhällsansvar att bidra till ett bättre samhälle. Det jag inte har är ditt personliga ansvar. Jag kan och vill inte ta ansvar för Pelles eller Tomas taskiga kvinnosyn. I så fall vill jag dela det ansvaret med alla kvinnor också.

Comments are closed.