Välkommen – jamt å standut!

Fick en kommentar på mitt förra inlägg/min insändare som jag tänkte jag skulle besvara i ett helt eget inlägg:

Jag förstod inte mycket av det här. Vad har landskap och den subjektiva uppfattningen om dess skönhet med asylpolitik att göra? Människovärde, stänga gränser (för vad?), råd och plats etc – är det en parodi på vad man kan få höra från de trötta makthavarna i riksdagen?

Hej tg! Trevligt att du kommenterar. Och du har rätt, ett vackert landskap kanske inte har så mycket med asylpolitik att göra. Men du kan välja att se det som en slags metafor. Att jag vill dela med mig av mitt vackra hemlandskap betyder också att jag vill dela med mig av mina, våra, resurser. Jag tror på ett samhälle dit alla är välkomna. Jag hade visserligen kunnat skriva om Sverige istället för om Jämtland, men det är inte riktigt min grej. Jämtland är min grej.

Jag ville också, på något sätt, visa att vi här uppe i norr är ganska toleranta människor. För tro mig, min åsikt delas av fler. Jag är inte ensam om att vilja dela med mig. Människovärde, stängda gränser, råd och plats har väl i högsta grad en stor betydelse i asylpolitik, eller missförstår jag din kommentar nu? Faktum är att vi har plats här uppe. Många kommer säkert gnälla “Men det är bostadsbrist i Östersund!” men Jämtland består av mer än en stad. Vår glesbygd avfolkas och riskerar att dö ut. Det måste vi göra något åt. Då tycker jag att det är en rimlig lösning att säga “Välkommen hit!” och möta främlingar med ett stort leende.

För, som det så klyschigt sägs, en främling är en vän du ännu inte lärt känna.