Min Utopi – del 4

Nu har vi kommit till nästa del om mitt drömsamhälle och visst har jag sagt att jag ska skriva lite om kvotering? Jag har för mig det. Struntsamma, för det är ändå vad jag tänker skriva om nu.

Jag är för kvotering. Kanske inte så jättechockerande för er som känner mig, men ändå. Kvotering tror jag kan vara ett nyttigt verktyg. För vad är alternativet, att vi bara sitter med armarna i kors och väntar på att jämställdheten bara ska bygga sig själv? Icke, det krävs att vi arbetar med det.

Jag skulle dock aldrig ställa upp på kvotering där man väljer t.ex en kvinna enbart utifrån kön och inte tar hänsyn till kompetens. Men har man en kvinna och en man, båda med samma kompetens, som söker en chefsroll eller liknande då ser jag gärna att man väljer kvinnan. På samma sätt skulle jag vilja se manskvotering i kvinnodominerade yrkesområden, för det finns diskriminering även där

Det är så lätt att säga att kvotering är fel och dumt och dåligt men då har man inte tänkt på en sak. Kvotering förekommer redan. Varje dag väljs män just på grund av att de är män, men inte är det någon som reagerar för det! Det är en “naturlig” kvotering som växt fram på egen hand. Men vill vi verkligen ha det så? Jag iallafall är övertygad om att det finns gott om kompetenta kvinnor som skulle göra ett superbra jobb om de bara finns chansen. Så låt oss ge dem chansen!
Av samma anledning är jag för annan kvotering också. Alltså inte bara när det kommer till kön.

Frågor på det? Inte? Då tycker jag att ni sätter er i smågrupper och diskuterar. Varsågoda.