DN:s ledare står för dagens dumhet

Idag har DN publicerat en alldeles ovanligt ignorant ledare, signerad Erik Helmerson. I texten skriver han om hur en hotfull kommentar på Alliansfritts sida inte tagits bort fort nog, och att Alliansfritt därför är att jämställa med rasistsajten Avpixlat.

Det är förstås en helt orimlig jämförelse som antingen baseras på djupaste okunskap, eller helt enkelt med uppsåt att försöka “sätta dit” nätrörelser som ligger till vänster och är regeringskritiska. Troligtvis handlar det om både och.

Att jämföra Alliansfritt med Avpixlat är verklighetsfrånvänt av mer än ett skäl, alltså inte bara det faktum att Avpixlat är en rasistspridande hatblogg stöttad av ett rasistiskt riksdagsparti. Det finns många andra faktorer man måste tänka på när man ska analysera Helmersons ledare.

För det första: Avpixlat har ett modererat kommentarsfält. Eller snarare: de har utsedda moderatorer. Deras uppgift är officiellt att hålla ordning i kommentarsfältet. De har dock en något annorlunda syn på vad “ordning” är. På Avpixlat kan du förvänta dig att din kommentar raderas om du är meningsmotståndare, alltså antirasist eller SD-kritisk. Däremot är det inte helt osannolikt att kommentarer som dessa får stå kvar:

mordkommentarer

Nu säger jag inte att det är okej att låta bli att radera några kommentarer som kan uppfattas som hot. Kom ihåg att det här handlar om varför det är helt fel att jämföra Avpixlat med Alliansfritt Sverige.

Det finns dock fler saker som gör det totalt orimligt att göra en sån jämförelse, även om man ser bortom kommentarsfältet. Avpixlat har hängt ut barn, vid ett flertal tillfällen. (Vid flera tillfällen har det också lett till att hot om våldtäkt och väldigt sexualiserade kommentarer publicerats.) De har dessutom lagt ut en film där en kvinna blir utsatt för sexuella övergrepp – helt utan att dölja hennes ansikte.

Ska jag fortsätta? Kanske ta upp förra julen när Avpixlat valde att attackera årets Lucia på grund av hennes hudfärg? Eller när Avpixlat uppmanade sina läsare att spionera på journalister? Eller alla de gånger Avpixlat skrivit inlägg som helt uppenbart bara går ut på en enda sak – svartmåla muslimer och framställa dem som ondskan i mänsklig form?

Det Alliansfritt Sverige gör är att skriva om vårt lands regering. Är tonen ofta raljerande? Ja. Men jämför det med Avpixlat som i princip uteslutande skriver om enskilda människor och/eller meningsmotståndare (vilket i princip alltid innebär folk som kritiserat SD).

Det obehagliga i Helmersons ledare är dock inte främst att han framställer Alliansfritt Sverige som vänsterns näthatsportal nummer ett. Nej, det riktigt, riktigt obehagliga med texten är att han indirekt normaliserar Avpixlat. Det går inte att skylla det hela på okunskap eller att han är oinsatt i vad han skriver om. Jag tror att det i slutändan helt enkelt handlar om att alla medel är okej för högern att använda.