På Facebook är rasism och sexism helt okej – eller “Feminism är tydligen jättefarligt?”

TRIGGERVARNING

 

Igår fick vi lära oss att budskap om feminism och kvinnokamp inte har på Facebook att göra, tydligen. En länk som listar 33 anledningar att vara feminist togs bort från Facebook och blockerades. Inte bara en gång, utan två gånger. Innehåller sidan något som rimligtvis kan uppfattas som stötande? Nä. Ni kan ju titta här för att själva bilda en uppfattning om saken.

Och jag blir verkligen så kräkless på Facebooks uppenbara dubbelmoral. För det är nämligen helt okej att posta såväl sexistisk som rasistiska budskap på sidan, det är liksom inga problem. Eller vad säger ni om bilden nedan:

flush

Jag vet inte vad som gör mig mest upprörd: Den uppenbara rasismen riktad mot ett litet barn (!!!), att så många gillat och delat, eller just det: Att Facebook tycker att sånt här material är helt okej. Sidan som den här bilden ligger på har nämligen blivit anmäld många, många, många gånger men tillåts ligga kvar ändå. Trots att den svämmar över av rasism (det här är en av de mildare bilderna…) och riktigt grov sexism. Att de även har postat bilder som uppmuntrar till övergrepp gör inte saken bättre precis:

spit

Och det här får ligga kvar. Men en länk som räknar upp 33 anledningar att vara feminist blir blockerad. Tycker vi kan lägga till ytterligare en punkt på den där listan: Nämligen Facebook.

Och kom nu inte och försvara bilderna ovan med “Det är humor” för tycker du det här är roligt så är det troligtvis så att du blev tappad i golvet som barn. Med huvudet först.

Det är inte okej, inte någonstans, att Facebook hycklar på det här sättet. Att de så tydligt visar att de tycker att vissa människor är mindre värda än andra? Jag börjar helt klart få nog av det nu, jag hoppas att du känner detsamma. Till dess tycker jag att ni alla kan gå in och anmäla sidan jag bloggat om, för kanske kanske kanske tas den bort om tillräckligt många gör det. Vi har lyckats förut, med träget och envist arbete. Visst kan vi lyckas igen?

3 thoughts on “På Facebook är rasism och sexism helt okej – eller “Feminism är tydligen jättefarligt?”

 1. Kan inget annat än att hålla med dig. Har på senare tiden ledsnat på alla “humor bilder” då det oftare bara blir en massa kränkningar mot kvinnor. Var medlem på en sida som jag snabbt gick ur när en bild dök upp om hur mycket bättre världen skulle bli utan kvinnor. Alla kommentarer reagerade positivt mot detta och det fick min ilska att koka över.
  Tycker att det är jätte bra att fler kvinnor väljer att sätta ned foten!
  Love to all women’s!

  • Ja, blir faktiskt riktigt bedrövad när jag ser kvinnor GILLA såna bilder. Nån typ av självskadebeteende? 😛

 2. Ok, måste bli djävulens advokat här. Att folk fortfarande inte förstår att det inte är Facebook i sig självt som är problemet, utan hur stort facebook är. Återigen igen, så är det inga människor som sitter och kontrollera allt som läggs upp. Skulle vara helt omöjligt, för vi är miljoner medlemmar på denna sida. Jag liksom dig, tycker självklart att det är hemskt med denna rasism, och även sexism som är negativ för både kvinnor och män. Och det är ju därför facebook har anmälaknappen. Så du gör helt rätt i att påpeka att det går att anmäla, för enbart då, går folket på Facebook igenom och kolla varför det inte gått igenom systemet, eller varför det inte spärrats trots att det är ett brott mot deras regler.

  33 anledningar har efter påpekandet ansetts vara helt legitimt, Även om jag själv kan tycka att det är mycket felaktigheter i dessa punkter och att många är helt enkelt bara en upprepning av samma sak. BIlden med pojken i toaletten är söt, men texten avskyvärd. VI får liksom vara försiktiga med vad som tas bort dessutom. Skall bilden på pojken försvinna eller bara skämtbilden. För mig är det ju självklart själva skämtbilden.

  Men återigen. Facebook använder liksom många andra liknande sidor ett filter som filtrera genom alla bilder och texter som läggs upp. Det finns referensord och referensbilder som den går efter, och allt naket som läggsupp är ju t ex inte stötande. Om de nu skulle stoppa allt stötande, så skulle vi inte kunna lägga upp något, eftersom detta system inte skulle se om det var stötande eller ej. Med andra ord, filtreringssystemet som idag används är INTE intelligent. Det kan inte tänka och själv lista ut vad som är ok, eller inte. Därför finns det en anmälknapp. Men skylle inte på Facebook, för att ha konstig moral, när det egentligen inte handlar om deras moral och etik. Återkom om några år, då vi kanske har ett filtreringsystem som faktiskt kan se skillnad på en porrbild eller en kvinna i en baddräkt i en porrig ställning i jämförelse mot en Kvinna i baddräkt ifrån H&M. Idag kan det inte ser en skillnad.

Comments are closed.