Det enda logiska – eller “Jag Är Feminist”

Varför är jag feminist?

Det är en fråga som inte är helt lätt att besvara faktiskt. Eller så är det att den är alldeles FÖR lätt att ge ett svar på? Jag menar, att vara feminist är det enda logiska. Det enda rimliga. Särskilt för mig som är kvinna.

Feminismen jobbar för, strävar mot, att kvinnor och män ska vara lika mycket värda. Att vi ska ges samma förutsättningar och samma möjligheter. Att vi inte ska låsas in i trånga könsroller som begränsar oss, som säger “Nej, om du gör sådär är du FEL.”

Jag är feminist för att barnavdelningarna på i princip varenda klädaffär fortfarande är uppdelade i pojkar och flickor. Där pojkavdelningen är nästan uteslutande blå, med lektåliga kläder som tål att slita på. Springa runt och leka i. Medan flickavdelningen är docksötsrosa, med trånga byxor och puttinuttiga klänningar. Kläder ämnade att sitta still i, vara nån slags prydnad.

Jag vill inte ha det så. Jag vill ha ett samhälle där det är okej även i fortsättningen att min femårige brorsons favoritfärg är rosa. Att han älskar Hello Kitty. Jag vill inte att han ska komma till en skolvärd där risken är stor att han får höra att det är fel, att pojkar inte ska gilla rosa.

Varför börjar vi begränsa barn så tidigt? Är det ens någon som har ett bra svar på den frågan?

“Det är genetiskt, biologiskt, sitter inprogrammerat i kroppen” – really? Är det verkligen någon som fortfarande tror på detta? Att det är biologiskt att flickor gillar rosa och dockor, medan pojkar gillar blått och bilar? Nja, jag köper inte det. Jag köper det inte alls faktiskt, för jag vill väldigt gärna tro att vi är individer på något sätt. Att vi gillar saker av olika anledningar – men inte på grund av vad vi råkar ha mellan benen.

Varför är jag feminist?

Det är väl egentligen rätt enkelt. Jag är feminist för att jag inte tror att det är nyttigt, varken för oss eller kommande generationer, att tvingas in i snäva roller som alla inte känner sig hemma i. Jag gillar inte att vi redan från födsel får en väg utstakad för oss, enbart på grund av vilket kön vi råkat födas som. Jag finner det totalt orimligt.

feminazi

Jag är feminist för att jag tycker att kvinnor och män är lika mycket värda. Jag är feminist för att jag tycker att vi borde ges samma möjligheter. Jag är feminist för att patriarkala strukturer drabbar män nästan lika hårt som de drabbar kvinnor. Jag är feminist för att jag tror att vi tillsammans kan åstadkomma en förändring. Jag är feminist för att om jag inte vore det så vore jag en idiot.

Jag är feminist.