Lägg ner! – eller “Men ÅH så skojsigt det är med våldtäkt!!!!”

Ni kanske kommer tycka att jag tjatar. Det gör jag också. Jag ska förklara varför: Jag vill att alla ska förstå att nej, “Det är på skoj!” är inget bra argument. Jag är av den fasta övertygelsen att allt går att skämta om. Men det måste ske på rätt sätt. Av rätt person. På rätt ställe och i rätt tidpunkt. Jag är också helt övertygad om att det inte funkar att sparka nedåt.Tyvärr är det inte alla, snarare verkar vi vara rätt få, som tänker så här. Detta med tanke på all sexistisk eller bara rent vidrig skit jag sett som folk försökt försvara med “Det är skämt!”.

Ett exempel är det jag bloggade om igår, om “humor”inslaget i lördagens melodifestival där man drev med både bi- och transpersoner. Ett annat exempel är mitt inlägg om kvinnohat, med de grovt sexistiska bilderna som förminskar eller skämtar om våldtäkt. Nu har jag hittat två nya exempel, som cirkulerat på både min Twitter och på facebook. Visst, många har ställt sig kritiska till inläggen men jag har också sett många som försvarat “humorn” med näbbar och klor. Det första är ett åh så skojsigt skämt om nåt som kallas “Brandbilsleken”:

brandbilsleken

Hahaha ja OJ så roligt det är med sexuella övergrepp! Att en kille kör upp sina fingrar i en tjejs underliv trots att hon säger nej är ju fantastiskt humoristiskt! Jag skrattar ihjäl mig här! Alla förstår väl skämtet va? Haha? . Ärligt talat är det här så fantastiskt vidrigt. Ni som skrattar åt det här på riktigt, alltså utan ironi: Tycker inte ni att en tjejs kropp är hennes egen? Tycker inte ni att en tjej ska få säga nej? Tycker ni, alltså på riktigt, att sexuella övergrepp är något som man kan skämta lite om för det är inte så himla allvarligt? Ärligt, jag är nyfiken på hur ni tänker. OM ni tänker? Det är förstås helt okej att inte ha tänkt efter så mycket, men då hoppas jag att ni i fortsättningen också tänker efter ett steg till innan ni skrattar och delar vidare. Kan vi snälla bestämma att ni ska göra så?

Men. Det blir faktiskt värre. Nog för att jag tycker att skämtet ovan är osmakligt, förminskande och vidrigt men det är egentligen ganska milt i jämförelse med detta:

våldtäktsskämt

MEN SÅ SKOJ! En ordvits, som driver lite med våldtäktsoffer. Det här inlägget är dock vidrigt på fler olika nivåer. Även om det skulle vara så att avsändaren syftar till “behöva mer stake i sig” ska betyda “skulle behövt våga anmäla” så är det ganska förnedrande mot kvinnor som väljer att inte anmäla våldtäkter. Som att man väljer att inte anmäla på grund av att man är feg? Men, nu är det ju inte så insändaren menar utan det är som sagt en liten charmig ordvits. Alla vet ju att det våldtäktsoffer behöver är lite mer kuk. Eller? Inte?

Nå, jag behöver nog inte vidare analysera varför “skämtet” är riktigt stötande för jag tar för givet att de flesta som läser här kan tänka själva. Det som dock skrämmer mig är det att så många killar (Ja, faktiskt har jag hittills bara sett killar göra det) ryckt ut till försvar för det här. Att det återigen heter “Men det är ett skämt! Varför är du så stel?” och jag kan bara gapande läsa försvarstalen. Seriöst, förstår ni inte att det finns en gräns? Förstår ni inte själva hur ni framstår när ni försvarar såna här “skämt”? Ni kanske, kanske, kanske kan försöka tänka efter en gång extra. Som jag precis skrev några stycken längre upp: Det är förstås helt okej att inte ha tänkt efter så mycket, men då hoppas jag att ni i fortsättningen också tänker efter ett steg till innan ni skrattar och delar vidare. Kan vi snälla bestämma att ni ska göra så?

Kan inte 2013 SNÄLLA bli året då vi en gång för alla slutar använda “humor” som nån slags ursäkt för sexism, rasism och homofobi? För ärligt talat, det är så ofantligt korkat. Jag vill åtminstone tro, och jag hoppas jag har rätt, att mänskligheten kan bättre än så. Betydligt bättre.

10 thoughts on “Lägg ner! – eller “Men ÅH så skojsigt det är med våldtäkt!!!!”

 1. Min egna pojkvän har använt ursäkten “men det finns faktiskt kvinnor som tycker det här är roligt” till sexistiska bilder (t.ex den du skrev om i inlägget Kvinnohat) och att man ska kunna skämta om allt och se lite lätt på saker och ting. Hur säger jag emot det..? för det är såklart inte okej.

  • Jag skulle nog ha frågat varför de som tycker att det är roligt har tolkningsföreträde före de som uppfattar “skämtet” som stötande eller kränkande. För såklart är det den som tar illa upp som i de allra flesta fall har tolkningsföreträdet.

 2. Skulle vilja lägga till konst i sista stycket. Jag tycker konst används lite väl flitigt när man vill försvara rasism och annat kränkande. Jag tänker främst på Lars Vilks, men även på eleverna på Konstfack som totalförstörde en tågvagn (eller spårvagn eller vad det var) och som läste porrnoveller för skolbarn. “Det är konst. Ni är för dumma för att förstå”. Eller ännu värre “Ni försöker censurera. Vi har faktiskt yttrandefrihet i Sverige!”.

  Egentligen tycker jag att en del blir kränkta för ofta. Låt mig omformulera mig: Jag tycker att en del övertolkar det mesta. Jag upplever att de flesta människor ändå är snälla och vill väl, men på grund av att de tänker utanför sig själv säger eller gör saker som uppfattas fel.

  Jag som funktionshindrad får uppleva sådant dagligen. Människor tilltalar min assistent istället för mig: “Vad vill han ha?” Till och med utbildade vård- och omsorgsmänniskor gör det, såsom arbetsterapeuter och sjuksköterskor. Ofta tänker jag inte på det och förbannar mig själv sen att jag inte sa ifrån. Men sen tänker jag att de sa inte så för att vara elaka eller för att såra mig. De vet inte bättre. Som det står i Bibeln (Lukasevangeliet 23:34): “Jesus sade: ‘Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör.’/…/”, när Jesus skulle korsfästas. Men det är klart att det är enormt dumt gjort att inte ändra sig när man blir tillsagd av någon. Vissa personer har tydligen svårt att sluta säga saker för någon annans skull. Egennyttiga är vad de är.

 3. Jag blir faktiskt lite halväcklad när man drar sexistiska skämt och speciellt när skämtet nästan innehåller grova porrskämt. Jobbar på en mansdominerad avdelning och gud bevare mig för kletiga händer och äckliga sexskämt från gamla gubbar. Så jäkla vidrigt. Skamliga skämt och erbjudande finns dukat på bordet varje dag. Har skrikit till ett par gånger så mig rör dom inte men dom stackars småflickorna som “inte har någon stake i sig” vågar ju inte säga något. Jag har aldrig fattat poängen med dessa skämt. Dom är ju vidriga! För övrigt vill jag bara tacka för en bra blogg. Hittade hit av en slump och har läst en hel del av vad du skrivit. Finner dina inlägg mycket intressanta och även om en del av våra åsikter går isär så gillar jag det du skriver. Och det är ju det bloggvärlden går ut på. Att insupa andras idéer och tankar även när dom inte går exakt hand i hand med ens egna. Det är det enda sättet att utvecklas på 🙂

 4. Så jävla komiskt.
  Jag kom in hit för att kolla vad anny var för människa. Det första jag ser när något inte passar henne.

  “. På rätt ställe och i rätt tidpunkt. Jag är också helt övertygad om att det inte funkar att sparka nedåt.Tyvärr är det inte alla, snarare verkar vi vara rätt få, som tänker så här. Detta med tanke på all sexistisk eller bara rent vidrig skit jag sett som folk försökt försvara med “Det är skämt!”.”

  Tidigare på aftonbladet försvarar hon
  http://www.aftonbladet.se/kultur/serier/article16266553.ab
  med kommentaren
  “Jag tycker det är så ROLIGT!”

  Intelligensen är fan slående. Man undrar vad det är för idioter där “ute”

  Hon länkar även till bilder på kvinnor, inte alls olikt denna bild i aftonbladet.
  Hon gör även samma fel här och ursäktar sig med ” det är ju på skämt”

  Dubbelmoral någon?

  Vänta vänta, låt mig gissa nu Anny att DU kommer nu alltså förminska den här strippen i aftonbladet, ta dig rätten att definiera vad som är rätt och fel. Dom hundratals män som känner sig kränkta av detta i ab kommer du ignorera och bestämma vad som är rätt och fel. Bränns det?
  Du vet jag har haft denna diskussion med många många åå så många feminister. Varje en av dom tror sig ha rätten att bestämma vad som ska vara kränkande för någon annan. Och allt detta bara för att du inte alls tänker ta åt dig av kritiken.

  Vill du att “män” ska börja ta dig seriöst kanske du ska börja ta dom seriöst också. För vet du vad, det är absolut noll skillnad mellan dessa två bilder.

  Lycka till med näthatet hörru!

  • Menar du på fullaste allvar att det inte är någon skillnad på Pirinens seriestrip och de grovt sexistiska “skämt” jag lagt upp? Du måste skoja med mig nu. Hoppas jag.

   Och som sagt, precis som du citerat, så tror jag stenhårt på detta att aldrig sparka nedåt. Vita män är väl de allra mest priviligierade i samhället, oavsett hur man ser på saken. Pirinens seriestrip driver ej heller med ALLA svenska män vilket många tycks vilja missförstå med vilje. Istället driver den med de män som aktivt väljer att härja i kommentarsfält (typ som du), skriva elaka saker (typ som du) och hata t.ex feminister (typ som du). Jag förstår alltså om DU tar illa upp eftersom du verkar vara själva måltavlan för hans träffsäkra teckning. Men då kanske du ska ta och tänka över en gång till de val du gör i livet, hur du formulerar dig och vad du egentligen håller på med.

   Med vänlig hälsning/Anny

 5. Så jag kör väl på samma stil då.

  Hahahahah såg ni kvinnan som låg där bunden, fniss hon vill säkert ha kuk, det ser man i ögonen på henne. Dom där kvinnodjuren slutar aldrig förvåna mig. höhöhö.

  Ja det var mycket roligare. Kanske också ska börja.

 6. Pingback: Nej, Texas Longhorn, det är inte kul – eller “Får det vara lite sexism till maten?” « annyberglin

Comments are closed.