Men SKÄRP er nån gång

Jaha så i natt i Östersund hittades ett föremål som man trodde var explosivt, som visade sig vara ofarligt. Och i vanlig ordning så är folks reaktion “HERREGUD EN BOMD I ÖSTERSUND VAD HÄNDER?!”. Jag har verkligen inget tålamod över för folk som drar för stora växlar på saker. Ännu mindre tålamod har jag för folk som i det här läget, utifrån vad som hänt i Östersund senaste tiden, drar ett rakt streck mellan brott och invandring.


Herregud det är inte precis första gången ett bombliknande föremål hittas i Östersund. Var det utanför Lidl sist? Och vi kan ju även stoltsera med att ha haft en alldeles riktig bomb utanför polishuset. Good ol’ times. Inte skrek nån “invandring” då.


Folk har mördats, misshandlats och utsatts för mordförsök tidigare i vår stad. Såklart en tragedi för de som utsätts och deras anhöriga men varför är det NU som folk direkt börjar yra om sharialagar och allt vad det är?
Kanske är det för att nåt skrämmande händer mitt framför våra ögon. Allt det där vi läste om förintelsen i skolan och tänkte “men gud, hur kunde de inte protestera? Hur lät de det gå så långt?”. Well, kanske genom att hundraprocentigt köpa förklaringsmodellen att allt skulle bli bra så länge man pissade på människor som särskilde sig lite från en själv. Precis som vi gör nu.

Vi är inte arga på rätt saker nu. Eller åtminstone inte tillräckligt många.


För folk är inte arga på skattesänkningar. Folk är inte arga på RUT-bidrag till de rikaste, folk är inte arga på att den sista gnutta anställningstrygghet är på väg att spolas ner, folk är inte arga på att arbetsgivarsidan propsar på att personalen i våra serviceyrken ska klara sig utan lönehöjning i nästa avtal, folk är inte arga på att friskolor roffar åt sig pengar i sina egna fickor istället för att lägga dem på eleverna, folk är inte arga på att riskkapitalbolag tjänar storkovan på våra gemensamma skattepengar samtidigt som de urholkar den offentliga vården.
Varför är ni inte argare? På rätt saker? Jag förstår verkligen inte.

“Jamen jag kan inget om politik” – nämen så lär dig, det är inte så svårt. Men en rätt grundläggande grej är att saker har konsekvenser. Om du sänker skatten så finns det mindre pengar till saker som sjukvård och omsorg.

“Jamen jag tycker politik är tråkigt” – well suck it up, livet är rätt tråkigt ibland.

“Jamen jag gillar verkligen inte invandrare” – det finns terapi att få för det, säkert. Skärp dig.

“Jamen jag är liberal och tycker att allt ska vara privat, inte alla ska få relevant vård och vi ska pissa ännu mer på vår gemensamma välfärd” – det finns säkert terapi att få för dig också. Som du idag kanske inte ens behöver betala dyrt för, på grund av gemensamt finansierad vård. Se det som din första session att forska i det, du.

Ja, det märks kanske att jag är rätt förbannad för jag brukar väl inte jätteofta svära i text. Men det som händer i Östersund nu är ett så tydligt symtom på hur sjukt samhället är och då pratar jag INTE om händelserna i sig utan om folks reaktioner. Sådana kommentarer som för bara några år sedan var över gränsen är idag helt normala och skrivs helt öppet av personer med icke-anonyma konton. Den politik SD fördes som vi då nästan helt gemensamt tog avstånd ifrån? Den politiken flyttas längre och längre åt höger för andra partier KÄMPAR för att sno deras idéer.

Varför har vi låtit det bli så här? Varför pratar vi om fel saker hela tiden? Kan det bero på att den som har mest makt också har mest att förlora på om vi skulle prata om rätt saker? Men makt kan förflyttas. Det kanske är dags att vi förflyttar den till oss själva, men då får vi fan ta lite ansvar och rikta blicken mot vilka som verkligen monterar ner vår gemensamma välfärd och skapar otrygghet i vårt samhälle. En liten ledtråd: det är inte invandrarna.